2. prosince 2016 Svátek má Blanka

Most - Unikátní výstavu „Mostecké pivo 1273 až 2013" pořádá městská knihovna v úterý 21. května v bývalé kavárně Poezie. Bude se týkat vývoje pivovarnictví od starého až po nový Most.

Vernisáž, která začíná v 17 hodin, bude spojená s ochutnávkou Mosteckého Kahanu z jediného současného pivovaru ve městě. Dobové pivovarské předměty, fotografie a písemnosti zaplní v expozici prostor po odvezené maketě přesunutého děkanského kostela, která byla půjčená z Německa.

Pivařům v Mostě na mnoho let vyschl pramen. Teď mají Kahan

Poslednímu pivu uvařenému v Sedleci zavřel v roce 1998 kohoutek Radegast. Dávnou mosteckou tradici obnovil až soukromník.

Na měděné pípě je stálá nabídka tří dvanáctek. Světlé, tmavé a polotmavé. A k tomu vždy speciál, pořádně studený, orosený. Třeba pepřová čtrnáctka nebo pšeničné pivo. Lidé nepřikusují k pivu mandle nebo brambůrky, ale pražený slad. Mnohé dámy přestaly chodit do cukrárny a život si oslazují v pivovarské restauraci v Mostě. Mlsají višňové pivo nebo to s příchutí hořkého pomeranče. Podle toho, co sládek vymyslí.

Hornické město má znovu svoje pivo. Zvláštní, jiné, ale své. Po mnohaleté odmlce. Jmenuje se Mostecký kahan a točí ho v budově kina Kosmos. Nejenom točí, ale od listopadu 2009 vyrábějí před očima hostů. Menší varna se nachází přímo v restauraci, stejně jako nerezové spilky.

Vaření nového piva

Nablýskaným nádobám kraluje sládek Lukáš Chrastina. Je vyučený kuchař a číšník. Před několika lety dostal od majitele minipivovaru Luboše Luňáčka šanci starat se mu o hořký mok. „Pro mě to byla zajímavá nabídka, něco nového. Ve škole jsem se výrobu piva učil, ale to byla jen teorie," přiznává Chrastina. A tak začal jezdit na praxe do malých pivovarů. Vaření piva se doučoval i z internetu a knih. Technologii dnes ovládá do posledního detailu a dokáže o ní nadšeně mluvit.

„Naše piva nejsou pasterizovaná ani filtrovaná, není tak ničím špatným ovlivněná jejich chuť," vysvětluje Luňáček. Pivo zatím prodává jen hostům ve své restauraci a v hospodě zdejšího Gama rádia. Točí ho i do vlastních plastových láhví s originální etiketou. Protože je nefiltrované, vydrží ale nanejvýš týden. Pořízení vlastního pivovaru vyšlo Luňáčka na dva miliony korun. To, co vyrobí, prý nestačí. Chtěl by proto časem koupit i větší varny.

Přes zimu mohou lidé ochutnat karamelový nebo pepřový vařený Kahan. Speciály sládek obměňuje jednou za čtrnáct dní. V létě do piva přidává různé příchutě. „Třeba vanilkovou nebo limetkovou. Hodně oblíbená je višeň nebo borůvka," říká Chrastina. Novinky testuje sládek na hostech. Když vidí, že jim pivo chutná, uvaří větší množství. Sládek by jednou rád vyzkoušel uvařit i kopřivové pivo.

Vlastník pivovaru Luňáček říká, že si plní sen. „Po pádu komunismu jsem dělal v restauraci. Vždycky jsem si přál uvařit jednou vlastní pivo," vysvětluje. I název vymyslel sám. „Kahan se už v Mostě dříve vyráběl. Byla to tmavá jedenáctka. Kahan prostě do hornického města patří," usmívá se Luňáček. Název podpořil i výzdobou restaurace, k vidění jsou například staré hornické uniformy a další vybavení. Luňáček je prvním, kdo ve 21. století obnovil starou mosteckou tradici.

Dávná výsada

Právo vařit pivo mělo královské město Most už ve středověku. Udělil mu ho v roce 1273 panovník Přemysl Otakar II. Jeho výroba tehdy patřila mezi přední městské výsady. V téměř dvoukilometrovém okruhu dokonce platil v té době zákaz dalšího vaření piva a všichni místní hostinští směli čepovat jen v tamní varně.

Pivovar v Mostě vznikl v roce 1470. Poslední jeho známá budova pochází z roku 1899. V roce 1902 už patřil k největším v Čechách, zaměstnával pětadevadesát lidí a vyráběl okolo sta tisíc hektolitrů piva ročně. V roce 1905 uvedlo vedení pivovaru na trh světlý ležák Zlatopramen (Goldquell), vyráběný ze speciálních druhů sladu. Podle bavorského způsobu také sládek vařil černé pivo. To bylo z propagačních důvodů nazvané podle mosteckého „vítěze nad husity" z roku 1421 Gorenzova várka (Gorenzbrau). Pivovar dosáhl v letech 1912 až 1913 vrcholu předválečné výroby, vyprodukoval celkem 105 843 hektolitrů piva.

Novodobý krach

Těsně po skončení druhé světové války začal pivovar vyrábět také sodovky, limonády a další nealkoholické nápoje. Po znárodnění byl součástí národních podniků Mostecký pivovar, Krušnohorské pivovary Most, Krušnohorské pivovary Louny a Severočeské pivovary Louny.

Jeho činnost nakonec ukončil odstřel celého areálu v roce 1972, kdy těžké stroje likvidovaly starý Most. Pivovar kdysi stál na okraji Mostu při Žatecké ulici nedaleko Resslových sadů a budovy gymnázia, tam, kde později byla průmyslová škola a nakonec dnešní městské muzeum. Na demolici budovy pivovaru spotřeboval střelmistr dvě a půl tuny střeliva a šedesát tisíc rozbušek.

Ve chvíli, kdy vláda rozhodla o demolici starého Mostu, začala v Sedleci výstavba supermoderního, plně automatizovaného pivovaru. Dělníci ho postavili jako moderní socialistický experiment. Provoz spustil v roce 1976. Kromě několika druhů piv v něm vyráběli i celou řadu nealkoholických nápojů. Od února 1996 existoval pod nošovickou skupinou jako Pivovar Radegast Sedlec. Po vyhlášení konkurzu získal původní název a od září 1998 dožíval pod jménem Pivovar Most. Podle informací z webu pivovary.info.cz v roce 1994 uvařili 233 886 hektolitrů piva. Přitom kapacita byla šest set tisíc hektolitrů. V roce 1995 už byl výstav pivovaru o devět tisíc hektolitrů nižší. Hospodaření skončilo ztrátou šedesát milionů korun. Minusový hospodářský výsledek vedení přičítalo vysokým částkám na opravu a údržbu. Majoritním vlastníkem pivovaru byla od roku 1994 společnost Pivovar Radegast Sedlec.

„Dluh pivovaru už vzrostl na 235 milionů korun, zatímco pohledávky činí pouze jedenadvacet milionů," přiznal v létě 1998 jeho šéf Vlastimil Obadal. Vedení tvrdilo, že v roce 1998 byly náklady na výrobu i přes úsporná opatření o čtyřicet procent vyšší než cena, za kterou se dá pivo prodat. Přes všechny snahy pivovar v říjnu 1998 skončil. „Jakmile se najde kupec, výroba se obnoví," řekl tenkrát konkurzní správce Antonín Stejskal. Ze zavření pivovaru se kromě zaměstnanců neradovali ani prodejci piva a hostinští. Všichni ale svorně tvrdili, že už mají zajištěného náhradního dodavatele. Navíc pivaři se shodovali, že si na jiné pivo zvyknou během několika dní. Většina návštěvníků hospod a restaurací ale netušila, že by mohli nadobro o mostecké pivo přijít.

Co se chystá

Tipy na výlet

Zajímavosti

Životní styl

×

Tyto stránky používají cookies, které se ukládají ve Vašem prohlížeči.