Památník 313 obětem pochodu smrti v Bohosudově. Foto: Ilona Kaulfuss
Co se chystá

Krupka – Spolek Po stopách Davida ve spolupráci s krupským odborem Klubu českých turistů pořádá ve středu 8. května vzpomínkový pochod Po stopách pochodu smrti. Jde o nultý ročník obnoveného pochodu, který vznikl v Krupce před více než 50 lety. Akce měla a má za cíl uctít památku 313 obětí tragického pochodu smrti v Bohosudově.

„Rozhodli jsme se tento pochod po více než třiceti letech obnovit s cílem uspořádání 1. ročníku obnoveného pochodu u příležitosti 80. výročí této tragické události, které vzpomeneme v příštím roce,“ informuje jeden z organizátorů pochodu. „Aby vše bylo při v roce významného výročí perfektní, rozhodli jsme se uspořádat letos 0. ročník obnoveného pochodu.“

Start i cíl bude ve středu ve venkovním prostoru KC Olympie Krupka. Účastníci pochodu si mohou vybrat ze dvou tras, dlouhých 20 nebo 8 kilometrů. Zájemci o zdolání dlouhé trasy se musí u Olympie registrovat už od 8 hodin. Registrace na dětskou, osmikilometrovou trasu, je od 10 hodin. Návrat všech účastníků do areálu Olympie se předpokládá v 15 hodin. Startovné je 20 korun pro dlouhou trasu a 10 pro trasu dětskou.

Památník obětem zmíněného pochodu smrti stojí v Bohosudově naproti kostelu sv. Prokopa. Byl odhalený v roce 1948 a je připomínkou válečných zvěrstev. Oběti pochodu byli vězni z koncentračních táborů. Vlak, který je převážel a mířil do Plzně, zastavil v dubnu roku 1945 s vězni na nádraží v Bohosudově. Tady 313 vyčerpaných, nemocných a zesláblých vězňů zemřelo na zápal plic nebo tyfus. Jejich těla byla naházena do opuštěného dolu Elbe nedaleko trati. Po skončení války byla exhumována a pohřbena do hromadného hrobu naproti kostelu sv. Prokopa.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru