Stará Lesovna se na dva dny proměnila ve výstavní síň
Většina obrazů jsou abstrakty, najdou se ale i výjimky. Foto: jip
Litvínov

Litvínov – Když se v roce 2021 otevírala opravená budova bývalé dětské ozdravovny s názvem Stará Lesovna, Litvínované byli rádi, že se podařilo zachránit tento architektonický skvost. Do jedné části budovy se nastěhovali klienti Domovů sociálních služeb Litvínov, kteří zde mají možnost žít téměř tak, jako žijí lidé běžně ve svých domácnostech. Nyní mají Litvínované jedinečnou možnost si prohlédnout podkrovní prostory. Koná se zde totiž výstava obrazů klientů DSS, které mohly vzniknout díky podpoře projektu komUNIta.


Na výstavě jsou k vidění akrylové obrazy. „S klienty v rámci aktivizace tvoříme nejrůznějšími technikami. Využíváme běžné výtvarné pomůcky, ale i třeba přírodniny, které posbíráme při procházkách. Tvorba akrylem byla pro ně velkým zážitkem, je to materiál, který s ohledem na jeho cenu nemáme běžně k dispozici. Musím říct, že to zaujalo i ty, kteří běžně malovat nechodili,“ pochvaluje si nadšení svých svěřenců aktivizační pracovnice Olga Dítětová.

Vystaveno je nyní téměř 60 obrazů. Olga Dítětová společně s kolegyní Milanou Gažůrovou Murínovou na nich s klienty pracovaly více než dva měsíce. Dopřát tuto aktivitu si mohli díky podpoře projektu komUNIta od společnosti ORLEN Unipetrol RPA. „Oslovila mě kamarádka, která v DSS v Janově pracuje s tím, zda bych se nechtěla zapojit do některé z aktivit, které mají klienti rádi. Myšlenka společného tvoření se zalíbila a projekt díky tomu získal od komUNIty finanční podporu, za níž se nakoupily výtvarné potřeby, mohla se uspořádat výstava a vydána bude také brožura, kde budou všechny vzniklé obrazy představeny,“ vysvětlila Eva Křapková, zaměstnankyně ORLEN Unipetrol RPA Litvínov.

Ve Staré Lesovně si veřejnost výstavu může prohlédnout dnes do 18 hodin a v úterý 22. srpna od 10 do 18 hodin.

Rafinérská společnost následně obrazy vystaví ve svých prostorách v Praze, pak se výstava přesune do Janova do Domova sociálních služeb Zátiší, který bude v září slavit 40 let od otevření.

Většina obrazů jsou abstrakty a některé okamžitě přítomné zaujaly natolik, že se hned ptali, zda by je bylo možné odkoupit. „Uvažujeme o tom, že by se ve spolupráci s městem a ORLEN Unipetrol RPA mohla uspořádat veřejná dražba a podpořit takto klienty,“ dodal na závěr ředitel DSS Litvínov Vladimír Vopelka.

 

IMG 20230821 140346

 

IMG 20230821 135938

IMG 20230821 141324

Výstava se mohla uskutečnit díky spolupráci DSS a zaměstnanců ORLEN Unipetrol RPA v rámci projektu komUNIta. Foto: jip

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru