Za svoz odpadu si Litvínované připlatí, stále je to ale méně než v roce 2010. Foto: jip
Litvínov

Litvínov – Ve dvě hodiny odpoledne začalo v aule Scholy Humanitas další jednání litvínovských zastupitelů. Projednávat budou např. zásady pro nakládání s pozemky města, aby byly jednoznačné. Zásadní bude také plán investic na příští rok. Tím si město určí priority, kam bude investovat peníze. Přímý přenos zastupitelstva můžete sledovat ZDE.

„Město Litvínov má zpracováno několik zásadních dokumentů zaměřených na rozvoj města v příštích letech. Kromě nejdůležitějšího Programu rozvoje města Litvínov na roky 2021-2027 se jedná o oba výše uvedené dokumenty, které pokrývají některé z dílčích oblastí rozvoje a zejména je navazují na rozpočet města a další dostupné finanční zdroje. Proto se také tyto „podřazené“ dokumenty každoročně vyhodnocují a aktualizují s ohledem na aktuální potřeby města a stav městské pokladny,“ uvedl k projednávanému dokumentu místostarosta města Karel Rosenbaum.

Dané dokumenty například řeší vybudování plánovaných parkovišť a rekonstrukce povrchů vytipovaných ulic. Litvínovští mají v příštím roce v plánu například dlouho slibovanou rekonstrukci Ukrajinské ulice s rozšířením parkovací plochy či vybudování parkoviště naproti Koldomu. U této akce probíhají čile přípravné práce. V září například radní schválili vyřešení vlastnictví pozemků, jichž se stavba dotkne.

Zvýšení poplatku za svoz odpadu a daně z nemovitosti

Zásadní dokumenty, které se přímo dotknou života obyvatel Litvínova, se projednávaly i při zářijovém jednání. Při něm schválili přes vášnivou diskuzi zvýšení poplatku za svoz odpadu. Návrh se projednával i proto, že zatímco město za svoz odpadu za rok vydá cca 29 milionů korun, na poplatcích vybere jen něco málo přes 7 milionů. Více než 20 milionů tedy doplácí z rozpočtu.

Od příštího roku tak budou Litvínované namísto 250 korun na osobu a rok platit 800 korun, přičemž senioři a děti do 15 let mají padesátiprocentní slevu. Někteří kritizovali, že se zdražuje poplatek takto skokově, přičemž se mohl zvyšovat postupně po řadu let, ale po nižších částkách. „Musím připomenout, že v roce 2010 byl poplatek 500 korun na osobu, ovšem na půl roku. Takže tisíc korun za rok," připomněla vedoucí finančního odboru Jana Lanková. 

Měnila se také výše daně z nemovitosti v průmyslových částech města, tedy v Záluží a v Růžodolu. Důvodem vyššího koeficientu daně pro tyto části města je podle vedení Litvínova snaha vyrovnat negativní dopady průmyslové výroby na životní prostředí. Jde o ekologické zátěže, jakými jsou hluk, prašnost a zvýšená nákladní doprava. Starostka města Kamila Bláhová také připomněla, že město každý rok doplácí nemalou finanční částku na veřejnou dopravu, kdy Zálužím projíždí tramvajové linky. 

I k tomuto bodu se strhla vášnivá debata, kdy část opozice kritizovala, že vedení města neprojednalo tento krok řádně například se společností ORLEN Unipetrol, která tuto změnu zásadně pocítí. Zatímco starostka Kamila Bláhová opakovaně uvedla, že na záměr upozornila zástupce Unipetrolu již v prvním čtvrtletí roku, což jí dosvědčil místostarosta Karel Rosenbaum, přes SMS adresovanou Milanu Šťovíčkovi na toto tvrzení reagoval člen představenstva společnosti Tomáš Herink, že nikoliv. K danému sporu se nicméně následně tiskový mluvčí společnosti Pavel Kaidl vyjádřil tak, že společnost nebude událost nijak komentovat. 

Jaký přínos pro rozpočet od zvýšení daně město očekává, sdělila Českému rozhlasu vedoucí finančního odboru Jana Lanková: „V příštím roce bychom očekávali vyšší výnosy z příjmu této daně o 46 milionů korun. To jaká bude realita a skutečnost se ale teprve ukáže i po přijetí vládního konsolidačního balíčku." 

Třetím bodem, který rozpoutal mezi zastupiteli živou diskuzi, bylo projednávání odpuštění pohledávek vůči městu. Jedná se o čtyři pohledávky, které město bezvýsledně vymáhalo, přičemž další kroky by podle právníka byly pouze plýtváním městských peněz, protože není možnost, jak toto od dlužníků získat, proto je takové jednání nehospodárné. V tu chvíli upozornil zastupitel Milan Šťovíček, zda zmíněným dlužníkem je i Václav Bouše, který pravidelně osočuje vedení města z nehospodárného řízení, rozkrádání majetku a tunelování technických služeb. Při diskuzi vyplynulo, že pan Bouše by mohl zaplatit, nicméně nechce. Vedoucí finančního odboru upozornila, že dlužník Bouše má na sebe vedeny čtyři exekuce, přičemž město by bylo až několikáté v pořadí, kdo by mohl uplatnit pohledávky, takže by stejně neuspělo. 

Václav Bouše na základě tohoto veřejného jednání uvedl, že ve chvíli, kdy získá veškeré potřebné materiály, podá na Milana Šťovíčka žalobu. Dodal také, že městu zaplatil dvakrát částku 20 tisíc korun, kterou bude vymáhat zpět. „To, že se město včas nepřihlásilo do konkurzního řízení s požadavkem o vymáhání dluhu, je jen ukázka toho, jak špatně dělá svou práci. V konkurzním řízení jsem posledních 20 let a stále se dokážu bránit. Já si své jméno očistím," prohlásil Václav Bouše na dotaz, zda by se k dané věci mohl vyjádřit.

Záznam veřejného jednání zastupitelů můžete zhlédnout ZDE

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru