Knihobudka se velice rychle zaplnila. Nechybí tam ani klasika, například v podobě Na větrné hůrce od Emily Brönteové. Foto: jip
Litvínov

Litvínově – V Litvínově na Koldomu byla v úterý večer slavnostně uvedena do provozu knihobudka. V Litvínově jde už o druhé místo, kde si můžete vypůjčit knihu na jak dlouho chcete. První se nachází na Osadě pod areálem Loučky. Druhá ve vestibulu východního křídla kolektivního domu.

Knihobudka je elegantní způsob, jak dát knihám šanci na další "život" ve chvíli, kdy už pro ni ve vlastní domácí knihovně není prostor. „Napadlo mě, když jsem viděl před Koldomem u kontejneru hromadu knih, že je přece obrovská škoda tolik knih vyhodit. Knihy přece do popelnice nepatří. V tu chvíli jsme si řekli, že by bylo fajn udělat knihobudku," vysvětluje Luděk Sec, jak nápad vznikl. Smyslem knihobudky je, že si kdokoliv může knihu vzít domů, v klidu si ji přečíst a vrátit ji, až bude mít čas.

Se zprovozněním knihobudky se pojí i další projekt, a to výroba lavičky, která obyvatelům Koldomu citelně chybí. „Byli bychom rádi, kdybychom tu měli místo, kde si lidé mohou sednout a přečíst si tu knížku," vysvětlil Luděk Sec. Při křtu knihobudky navíc zazněl návrh, že konstrukce lavičky by mohla kopírovat tvar Koldomu. „Pokud se nám podaří sehnat dostatečné množství financí, tak bychom chtěli lavičku postavit na jaře. Rádi bychom vybrali asi 17 tisíc korun, přičemž Nadace Via danou částku zdvojnásobí," dodává Luděk Sec.

Peníze mohli do kasičky darovat lidé už během křtu knihobudky, přičemž za odměnu dostali jak něco teplého k pití, tak k snědku. Na knihobudce je navíc nalepený QR kód, který dárce nasměruje na účet, kam lze jakoukoliv částku taktéž poslat.

Luděk Sec patří mezi skupinu přátel z Koldomu, kteří chtějí budově aspoň trochu navrátit její původní smysl, tedy bohatý komunitní život. Proto už loni začali pořádat různé akce, od výběhu schodů přes společné grilování až po mikulášskou nadílku. Také na těchto akcích je možné na lavičku přispět. „První příležitost budou mít lidé už tento pátek, kdy v suterénu křídla 1580 budeme od 17 hodin promítat film. Stejně tak i letos chystáme Mikulášskou nadílku a těsně před Vánoci společný svařáček," potvrzuje Sec. Plakát s výčtem akcí visí jak ve vestibulu Koldomu, tak v jeho okolí.

 

Mezi darovanými knihami v knihobudce jsou nejrůznější žánry, a to jak pro dospělé, tak pro děti. Foto: jip

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru