Stačilo 45 minut, dobrá nálada a tři lidé. Ulička je díky dobrovolníkům k nepoznání. Foto: Daniel Lenko
Litvínov

Litvínov – Starší generace si ještě velmi dobře pamatují společné brigády, které byly součástí jejich běžného života. Sem tam se vyrobilo posezení, pískoviště pro děti... nejčastěji se ale lidé sešli, aby uklidili blízké i vzdálenější okolí svých domovů. I dnešní čtyřicátníci si pamatují minimálně jarní úklid tak, aby na 1. máje bylo čisto. Vše odvál čas. V poslední době to nicméně vypadá, že se přece jen zájem o okolí mezi lidi vrací.

Dnes, jakmile někdo upozorní na nepořádek, hned se volá po tom, že se mají pytlů, košťat a hrabiček chytit zaměstnanci technických služeb, případně ať "máknou" nezaměstnaní. Ty těžko donutíte. Spílání na sociálních sítích taky nic neřeší.

"Na scéně" se objevuje stále více žen a mužů činu. O Žanetě Tomáškové, které se lidé složili i na vůz s korbou, protože její činnost je těžko překonatelná, jsme psali opakovaně. Je milé mít možnost informovat i o ostatních. I oni totiž doufají, že inspirují byť jen jediného dalšího člověka. 

V neděli se do spojovací uličky od vlakového a autobusového nádraží ke spodnímu nádraží s názvem Litvínov-město vydala dvojice těch, kterým už přišel nepořádek v dané lokalitě natolik děsný, že si udělali malou brigádu. „Pro nás to byla s manželem spontánní akce, i když jsme čekali že se někdo objeví," přiznala Lenka Holicsová Brátová. Úklid jim zabral necelou hodinu, naplnili společně několik pytlů a ulička okamžitě prokoukla. „Je jasné že lidem se do toho nechce, protože za pár týdnů možná dnů tam bude to samé, ale koukat se jim na to taky nelíbí," povzdechla si Lenka Holicsová Brátová.

Další dobrovolník Daniel Lenko věří, že první akce, zvláště když se o ní bude informovat, inspiruje i další. „Byl bych rád, kdyby se někdo ozval a sem tam podle času bychom něco udělali pro přírodu i pro nás. Každý by si to měl zkusit už jen pro ten pocit, který se po úklidu dostaví. Když je více lidí, je to i sranda a lidé k sobě mají blíž než na Facebooku. Je to prostě jiné – jako kdysi, kdy nebyly sociální sítě, a lidé se potkávali venku na ulici," pochvaluje si Daniel Lenko. Pytle s posbíraným odpadem v pondělí odvezly na sběrný dvůr Technické služby Litvínov.

Do terénu by se rád vydal zase za dva týdny o víkendu. „Dodávku mám, pytle, hrábě a lopaty také máme a budou i svačinky – to se ještě doladí," láká ostatní nadšence Daniel Lenko. 

Stav před...


 ...a po úklidu.  
 
 
 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru