Absolutním vítězem se stal Vojtík Uher. Foto: jip
Litvínov

Litvínov – V Litvínově vyrůstá velice aktivní komunita malých čtenářů. K přečtení co nejvíce knih je motivuje soutěž Lovci perel. Děti v Městské knihovně Litvínov se do ní zapojily podruhé a předvedly, že jim velmi roste chuť po nových knihách.

„Letos se do soutěže zapojilo 36 lovců a podařilo se jim vylovit 1730 perliček za přečtených 911 knih,“ zhodnotila knihovnice Hanka Hogenová.

Jak lov funguje? Děti si od září do března půjčují knihy označené symbolem perličky. K té dostanou list s pěti otázkami, na něž odpovědí. Pokud jsou odpovědi správně, dostanou za odměnu perličku. Další perličky navíc mohou získat například za nakreslený obrázek. „Mohli také odpovědět na další nepovinné otázky, za každou získali speciální penízky – moriony, za něž si pak mohli v kouzelném obchůdku nakoupit knihy, časopisy a výtvarné potřeby,“ dodala Hanka Hogenová.

Litvínovští lovci se ukázali nejen jako zdatní čtenáři, ale i jako skvělí kreslíři. Obrázků se sešlo velikánské množství a některé jsou vystavené v hale městské knihovny, a i v dětském oddělení.

Soutěžilo se ve třech kategoriích – mateřské školy, I. stupeň a II. stupeň základních škol. „Nejméně perel ulovili nejstarší čtenáři, ale je to logické, knihy pro ně jsou silnější. Naopak nás velmi potěšilo, že oproti prvnímu ročníku v této kategorii přibylo soutěžících,“ podotkla knihovnice.

Nejzdatnější lovci byli čtenáři z I. stupně – získali 784 perliček za 397 přečtených knih. „V kategorii nejmenších čtenářů se do soutěže zapojily celé rodiny – maminky, tatínci a leckde i prarodiče dětem předčítali každý večer. Za 330 knížek a nakreslené obrázky ulovili 660 perliček,“ dodala Hanka Hogenová.

Absolutní vítěz – Vojtěch Uher, je právě z kategorie nejmladších. Získal za 130 knížek 255 perliček. „Četli jsme poctivě vždy před spaním, jak maminka, tak tatínek a když spal syn u babičky a dědy, dostal knížku s sebou, takže se zapojili i oni. Moc nás bavily knížky Magický domeček – je to několik příběhů o dvou chlapcích, kteří mají domek na stromě, mají v něm knížky a vždy když si nějakou vyberou, tak je to vtáhne přímo do té knihy,“ doporučuje knížku pro nejmenší čtenáře vítězův tatínek Jan Uher.

Vítězka kategorie pro I. stupeň Barča Hogenová má ráda knihy, které mají několik dílů a může se vždy těšit na pokračování.

Vítězka nejstarší kategorie Anna Anderlová si oblíbila žánr komiksů. „Líbí se mi série Srdcerváčů – jde o komiksový román o dvou klucích našeho věku,“ vysvětlila Anna Anderlová. Ta získala mnoho perel i za obrázky, čímž se jí podařilo porazit Noemi Vagašiovou, která sice přečetla více knih, ale perel získala méně. „Při výběru knížek jsem si nechala poradit od knihovnic, velmi se mi líbila kniha Selekce, která měla zajímavý příběh se spoustou zvratů,“ popisuje Noemi Vagašiová.

 

Vítězové:

kategorie mateřských škol:

1. Vojík Uher

2. Arnošt Hogen

3. Jindra Kašpárek

 

kategorie I. stupeň ZŠ

1. Barča Hogenová

2. Resimka Angelovská

3. Barča Přibilová

 

kategorie II. stupeň ZŠ

Anna Anderlová

Noemi Vagašiová

Verča Vagašiová

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru