Litvínov - Zachování těžebních limitů na dole ČSA je výjimečným úspěchem občanů Horního Jiřetína, Litvínova, ale také všech, kteří odolali vábení i nátlaku těžební lobby. Je také důkazem, že v demokratickém státě nelze obětovat lidská sídla okamžitému ekonomickému zisku proti vůli místních lidí.

Je jen škoda, že vláda, která limity potvrdila, nenašla dostatek odvahy a prozíravosti k tomu, aby uhlí za limity převedla do nebilančních zásob. Naplnila by tak energetickou i surovinovou politiku České republiky, které shodně s uhelnými zásobami za těžebními limity nepočítají. Tuto šanci minulá vláda propásla a nezbývá, než tu současnou přesvědčit o nutnosti a potřebnosti takového kroku. Navíc bychom společně měli trvat na podstatném zvýšení odvodů z vytěženého uhlí. Tyhle peníze mohou velmi výrazně pomoci právě v těch obcích, které jsou v okolí velkolomů, a těžba zásadním způsobem omezuje jejich rozvoj a zhoršuje životní prostředí místních obyvatel.

1209ropovod

Jedním z řešení na zlepšení současného stavu je také vedení trasy uvažovaného ropovodu Družba mimo zastavěná území obcí. Nesmyslnou myšlenku přiložit další produktovod do trasy etylenovodu přes Litvínov musíme jednoznačně odmítnout. Místo toho může jít trasa ropovodu i etylenovodu územím mezi Litvínovem a Horním Jiřetínem, kde nebude ohrožovat žádnou zástavbu a navíc tím zesílí ochrana tohoto území před hrozbou pokračování těžby uhlí přes Horní Jiřetín k Litvínovu.

Při řešení těchto problémů bude hodně záležet na schopnosti zastupitelstva města vyvinout na státní aparát dostatečný tlak a sjednotit své názory ve prospěch občanů Litvínova. Protože stále platí, že tam kde je vůle, najde se i cesta k vyřešení problému.

  • PhDr. Vlastimil Doležal, předseda klubu zastupitelů hnutí STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru