Objev na Hněvíně! Jedná se o pozůstatky středověkého paláce?
Archeolog Milan Sýkora na hradě. Foto: město Most
Most

Most - Na hradě nad Mostem byly na jaře tohoto roku objeveny zbytky paláce Veitmilů z období kolem roku 1500. O podrobnostech informují Mostecké listy, které požádaly o vyjádření Milana Sýkoru, archeologa z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě.

V titulku článku je slovo Hněvín záměrně, protože asi všem Mostečanům nejlépe určuje místo, o kterém je řeč. V další větě ale záměrně volíme označení „hrad nad Mostem“. Proč? „Já hradu neříkám Hněvín, pro mě je to hrad Most, nebo možná ještě tak Landeswarte nebo Zámecká hora,“ trochu překvapí Milan Sýkora. „Dříve to byl vždycky hrad Most, i za Jana Lucemburského. Pak se užíval název Zámecká hora, podle tehdejšího názvu vrchu, na kterém hrad stojí, zatímco slovo Hněvín začalo být používáno až někdy ve druhé polovině minulého století, za předchozího režimu. Ani vlastně pořádně nevíme proč,“ vysvětluje pro Mostecké listy.

Ale teď už k samému objevu. „Při výkopových pracích na nádvoří u hvězdárny byly v dubnu na hradě zachyceny zbytky paláce Veitmilů a spousta keramiky z té doby, zlomky kachlů a podobně. Byla odkryta část základového zdiva paláce a příčného křídla z doby přestavby v polovině minulého tisíciletí," říká Milan Sýkora.

"Našli jsme také různé kusy železa, jako hřeby, hřebíky i třeba podkovu,“ přibližuje archeolog. A doplňuje: „Na konci minulého roku jsme zde objevili i starší hradbu než zmiňované zbytky, pocházející už někdy z období 13. století, okolo vlády Václava I.

Hradu se věnujeme průběžně a dlouhodobě. Od svého počátku byl jedním z nejvýznamnějších v zemi. Přestavba za Veitmilů, dočasných majitelů, patřila k nejlepším stavebním podnikům té doby, srovnatelná s Karlštejnem.

Dokladem vysoké umělecké úrovně jsou i dochovaná torza výzdoby, mimo jiné nadokenní římsy s konzolkou ve tvaru lidské tváře s vyplazeným jazykem. Anebo lilie,“ doplňuje archeolog k fragmentům, které jsou nyní umístěny na zdi restaurace.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru