Řidiči v Ústeckém kraji jsou rekordmani v úmyslném vybržďování! Jak se na to přišlo?
Ilustrační foto: archiv
Most

Ústecký kraj – Skoro každý šestý řidič v Ústeckém kraji se v průzkumu přiznal k záměrnému vybrždění auta za sebou. Celkem se jednalo o 16 procent z nich, přitom celorepublikový průměr je téměř o polovinu nižší. Regionální rozdíly v prohřešcích, kterých se řidiči při jízdě dopouštějí, vyplynuly z rozsáhlého průzkumu, jejž v rámci kampaně Agresivita zabíjí iniciovala Česká asociace pojišťoven. Partnery kampaně, zaměřené na prevenci agresivního chování řidičů, jsou Policie České republiky a Besip.

Vybržďování ostatních vozidel však není jediným agresivním projevem řidičů v Ústeckém kraji. Pětina řidičů zde někdy záměrně zrychluje právě ve chvíli, kdy je chce jiný řidič předjet a více než polovina z nich se záměrně tlačí na auta před sebou. Celkově se podle průzkumu agentury STEM/MARK nechá k agresivitě vyprovokovat 75 procent řidičů na Ústecku. Často si přitom neuvědomují, že v mnoha případech může agresivita způsobit tragédii.

„Agresivita za volantem je velký problém dnešní uspěchané doby. Je na zvážení, jak velkou míru zavinění hrála agresivita při vážných nehodách v našem kraji. Jedna z nich si například vyžádala jeden lidský život a tři zraněné. Stala se 23. dubna 2021 na přehledném úseku u Prackovic, kde havarovala tři osobní vozidla. Každý účastník provozu by se měl zamyslet nad svým jednáním a nad jeho možnými důsledky. Není nic cennějšího než lidský život,“ říká Milan Stehlík, krajský koordinátor Besip MD pro Ústecký kraj.

Ačkoliv jsou agresivní projevy na silnicích extrémně nebezpečné, za určitých okolností je ochotno je tolerovat 46 procent dotázaných. „Ochota českých řidičů omlouvat své prohřešky za volantem tím, že si to okolnosti žádají, je neobyčejně vysoká,“ komentuje výsledek dotazníkového šetření výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

https://www.youtube.com/watch?v=RWbt0A4KLKk

Platí také, že jednotlivým prohřeškům přikládají lidé různou závažnost. Zatímco například nedodržování bezpečné vzdálenosti, předjíždění na poslední chvíli, vybržďování či záměrné nedávání přednosti hodnotili dotazovaní jako velmi rizikové, troubení, křik a agresivní gestikulaci za nebezpečné nepovažuje téměř nikdo. Nicméně i tyto zdánlivě neškodné projevy mohou mít nedozírné následky, varuje Tomáš Neřold, vedoucí oddělení Besip Ministerstva dopravy: „Chcete-li dát například vytroubením jiného řidiče najevo, že má uhnout z cesty nebo vyrazit do křižovatky, protože už blikla zelená, je třeba si uvědomit, že to může vyvést z míry nejen daného řidiče, ale také všechny okolo. Lidé se začnou rozhlížet všude kolem, čímž ztratí pozornost, nebo náhle strhnou volant ke straně. To všechno jenom zvyšuje riziko, že někdo udělá skutečnou, fatální chybu.“

O kampani Agresivita zabíjí

Kampaň Agresivita zabíjí, která byla spuštěna 17. září 2020, staví zejména na emotivních televizních a rádiových spotech, popisujících konkrétní nebezpečné situace způsobené agresivními řidiči, které mají fatální následky, a to nejen pro samotné účastníky dopravních nehod, ale i pro jejich blízké. Spoty doplňuje bannerová reklama i tištěná inzerce. V roce 2021 vznikla ještě humorná videa s Tigranem Hovakimyanem, cílící na mladé řidiče, kteří jsou podle dat ČAP za volantem až 2,5krát rizikovější. Na webu www.agresivitazabiji.cz si lze vyzkoušet své řidičské vlastnosti pomocí testu agresivity, který ČAP připravila ve spolupráci s dopravními psychology. Veškeré aktivity v rámci kampaně jsou financovány z Fondu zábrany škod.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru