OBRAZEM: První primárky v Mostě! Po jezeru Most se prohánějí dračí lodě se školními posádkami
Závody dračích lodí jsou stále oblíbenější. Tentokrát vzali pádla do rukou studenti. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Od středečního rána je u mosteckého jezera živo. Na pláži se na svou rozjížďku připravují stovky žáků a studentů ze základních i středních škol. Dnešní den se zde odehrává souboj dračích lodí o cenu primátora města Mostu, tzv. primárky. Výzvu přijala i jedna škola z Kadaně.

K rozjížďkám se připravují vždy tři posádky. Na startovní listině je zapsáno celkem 19 lodí. Kdo z nich získá historické prvenství, bude jasné cca ve 13 hodin, kdy je naplánováno vyhlášení výsledků.

Co jsou dračí lodě? Dlouhá plavidla ve tvaru kánoe, vředu s vyřezávanou dračí hlavou, vzadu s ocasem. Posádku tvoří až dvacet členů s pádlem (po obou stranách lodi). Na špici jede zády ve směru jízdy bubeník, který údery do bubnu udává tempo jízdy. Zpravidla má nějaký vtipný úbor. Na opačné straně lodi, tedy na zádi stojí kormidelník. Toho každé posádce poskytli pořadatelé, stejně jako veškeré potřebné vybavení a dohled vodní záchranné služby.

 

dračí loď primátor

Primátor města Mostu Marek Hrvol při zahájení dnešních závodů.

dračí loď pádla

dračí loď zelená posádka

dračí loď červená posádka

V rozjížďkách startovaly zatím vždy tři lodě. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru