Místo nehody. Foto: Policie ČR
Most

Praha – V úterý 10. října prezident republiky Petr Pavel ocenil v prostorách Pražského hradu výjimečné zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků i policistů. Velkým úspěchem pro Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje bylo předání ocenění v rámci 24. ročníku ankety Zlatý záchranářský kříž za rok 2022 v kategorii „Záchranářský čin profesionálních jedinců“ prap. Markovi Svobodovi.

Loni 30. července v ranních hodinách se stala v Děčíně v ulici Ústecká, na silnici č. 62 dopravní nehoda dvou osobních vozidel značky Škoda Fabia a Volkswagen Caddy, při které došlo ke smrtelnému zranění řidiče Škoda Fabia. Zraněna byla i osádka vozidla VW Caddy.

V době dopravní nehody byl jako první na místě policista Speciální pořádkové jednotky Ústeckého kraje prap. Marek Svoboda, který se po náročné 24 hodinové směně, kdy zajišťoval důležité služební úkoly na bezpečnostním opatření u požáru v Hřensku, vracel do místa svého bydliště. „Za jízdy slyšel velkou ránu a ve zpětném zrcátku si všiml, že za ním došlo k dopravní nehodě. Policista ihned zastavil a začal bezchybně činit koordinační kroky k zajištění dopravní nehody, úkoloval přihlížející k tomuto cíli a sám běžel k osobě, která ležela nehybně uprostřed silnice. Jednalo se o řidiče z vozidla Škoda Fabia. Když policista zjistil, že muž je v bezvědomí, má masivní krvácení z levé zadní části hlavy a že nedýchá, ihned zahájil resuscitaci," popsal jeho bezprostřední jednání na místě nehody policejní mluvčí Kamil Marek.

I přes prováděnou resuscitaci neztratil pojem o prostoru a dění, a když si všiml, že z druhého zúčastněného vozidla začali přihlížející lidé vytahovat další osoby, pověřil resuscitací jinou osobu a šel koordinovat vyprošťování z dalšího vozidla, aby nejprve zjistil rozsah zranění a až následně se mohlo s osobami hýbat. Bez tohoto kroku hrozilo zhoršení zranění osob ve vozidle. „Tímto způsobem zcela jistě předešel dalším možným komplikacím u těžce zraněné řidičky vozidla a druhého spolujezdce, kteří byli v šoku," dodal mluvčí.
Marek Svoboda také kontroloval technický stav vozidla z hlediska vzniku požáru a řídil celé vyprošťování zaklíněných osob. Když zjistil, že i druhý spolujezdec má masivní krvácení v oblasti předloktí pravé ruky, ihned přiložil tlakový obvaz a škrtidlo. Když zajistil správný postup vyproštění, vrátil se zpět k osobě ležící na silnici, aby převzal a dále pokračoval v resuscitaci, až do příjezdu záchranné služby.

Díky svému okamžitému jednání na místě vážné dopravní nehody zásadním způsobem přispěl k záchraně těžce zraněné řidičky a spolujezdce. Zároveň činil zcela komplexní kroky ke zvládnutí celé situace s ohromným klidem, profesionálně a citlivě ke všem zúčastněným osobám.

„Dále je k věci dlužno doplnit, že vyslechnutí svědci události z řad civilních osob svorně uvádějí, že vlivem nehody byli v šoku a přesně nevěděli co dělat. Všichni se však shodují, že profesionální pomoc přišla od policisty, který situaci zvládl a zásadním způsobem pomohl zraněným na místě nehody. Markovi ještě jednou gratulujeme a děkujeme za příkladnou reprezentaci Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje," uzavírá mluvčí Kamil Marek.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru