Foto: Botanická zahrada Teplice
Most

Teplice - Botanické zahrady po celém světě bojují proti úbytku biodiverzity způsobeném různými faktory, v největší míře však zapříčiněném námi – lidmi. Botanická zahrada Teplice se podílí na záchraně ohrožených druhů ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky.

Botanické zahrady mají různá poslání a funkce, ale v dnešní turbulentní době, kdy mizí čistá nenarušená příroda, je obzvláště důležité, připomenout si jejich funkci ochrany ohrožených druhů a ex-situ konzervaci (tj. na jiném místě, než daná rostlina roste). Mimo jiné právě ta začíná být majoritní funkcí botanických zahrad. „S Botanickou zahradou Teplice jsme uzavřeli smlouvu o dlouhodobé spolupráci, její zkušenosti využijeme například při realizaci záchranných programů, například pro zvonovec liliolistý a koniklec otevřený,“ říká Petr Vít z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

V letošním roce Botanická zahrada Teplice rozšiřuje genofondové sbírky o dva nové druhy, jedním z nich je i zvonovec liliolistý (Adenophora lilifolia). Tento druh je u nás zařazen ke kriticky ohroženým druhům naší květeny (C1b) a nalezneme ho na pěti lokalitách roztroušených v severních a středních Čechách. Současné lokality jsou nejvíce ohroženy expanzí třtiny křovištní (Calamagrostis epigejos), ostružiníky (Rubus) a případným okusem býložravců, proti kterým jsou rostliny chráněny oplocenkami.

V září proběhl sběr semen zvonovce liliolistého v CHKO České středohoří za účasti kurátora Botanické zahrady Teplice Jana Ptáčka, botaniků Romana Hamerského a Jarmily Kostiukové z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Sebraná semena budou vypěstována v Botanické zahradě Teplice, poslouží k uchování genofondu a posílení populace ve volné přírodě.

„Kromě podílu na záchranných programech připravujeme také nové expozice věnované české flóře. V blízké i daleké budoucnosti se budeme snažit ještě více podporovat expozice tvořené rostlinami původem z přírody. Ty totiž mají nejenom význam kulturní či estetický, ale hlavně vědecký,“ uzavírá problematiku ochrany druhů ředitel zahrady Petr Šíla.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru