Organizovaný ohňostroj během Silvestra většině lidí nevadí. Trnem v oku jsou veřejnosti hlavně dělbuchy běžně dostupné v obchodech. Ilustrační foto: CC0
Most

ČR – Vadí vám každoroční hluk a prach z ohňostrojů a petard? Představte si, že použití zábavní pyrotechniky některých kategorií by mohlo být zakázané, nebo povolené jen v přesně uvedeném čase. Omezit by se mohl i její prodej. A jedná se zejména o pyrotechniku, jejímž hlavním efektem je hluk.

Tyto produkty výrazně škodí zvířatům, zejména psům, ale také řadě hospodářských i divokých zvířat. Omezení použití zábavní pyrotechniky by také mělo výrazný efekt na zlepšení kvality ovzduší.

„V posledních dnech se ke mně dostalo několik smutných příběhů, kdy došlo ke zranění či smrti zvířete v důsledku použití zábavní pyrotechniky. Mluvil jsem například s farmářkou z Olomoucka, které se na farmě na Štědrý den v důsledku použití zábavní pyrotechniky předčasně narodilo mrtvé tele. Své by o použití petard mohla říct i většina pejskařů. Budu proto iniciovat výrazné zpřísnění pravidel pro prodej a používání zábavní pyrotechniky,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Inspirace na Slovensku

Diskuzi chce ministr Výborný vést také o omezení dostupnosti pyrotechniky, zejména kategorií F2 a F3. „Prodávat by se například mohla jen ve specializovaných prodejnách, nikoliv ve stáncích nebo supermarketech. Stejně tak se musíme bavit o tom, kdo a kdy by mohl tuto pyrotechniku nadále odpalovat. Podobný model nedávno přijali na Slovensku, budu proto o tématu v pátek hovořit i se svým slovenským kolegou,“ řekl ministr Výborný.

Trpí nejen zvířata

„Ohňostroje nejsou ničím jiným než kontrolovanými výbuchy, tedy spalovacím procesem v ovzduší. S tím bohužel souvisí výrazné znečištění ovzduší, dopad to má samozřejmě i na zdraví člověka. To chceme změnit, s kolegou ministrem zemědělství Markem Výborným tak budeme chtít zpřísnit pravidla pro prodej a používání pyrotechniky,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík s tím, že změnu předloží pomocí pozměňovacího návrhu.

Situace se vyvíjí, změny jsou na dohled

„Aktuálně na Ministerstvu životního prostředí pracujeme na novele zákona o ochraně ovzduší, která čeká na projednání vládou. Změnu chceme prosadit co nejdříve. Ministr Výborný proto podá poslanecký pozměňovací návrh k této novele, tím změníme patřičnou legislativu, tedy zákon o pyrotechnických výrobcích,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Vyjádřete svůj názor

V reakci na diskuzi o omezení pyrotechniky Ministerstvo životního prostředí připravilo krátkou anketu, ve které se zajímá o váš názor. Chcete-li se k problematice vyjádřit, můžete prostřednictvím dotazníku zde.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru