Při poslední kontrole byla psovodkyní Karolína Mašková s osmiletou fenkou Sury. Foto: jip
Most

Klíny – Zbytky sněhu už jsou jen na sjezdovce, k chatám, kam se často v zimě jejich majitelé dostanou autem jen horko těžko, je nyní přístup jednoduchý. Bezčasí k rekreaci ještě není ideální, což ale může lákat zloděje. Proto opakovaně, ale v nepravidelných intervalech vyrážejí nejen do horských oblastí na kontrolu chat a chalup policisté včetně psovodů.

„Kontroly provádíme zpravidla v zimních měsících, kontrolujeme, zda jsou objekty zabezpečené, v letních měsících jsou chalupy zpravidla obývané," potvrdil policejní mluvčí Václav Krieger. Ve voze s sebou veze informační letáky nabádající majitele chat k řádnému zajištění objektu. To kdyby byl někdo z chatařů přítomen.

Dříve se speciální leták po kontrole dával i na parapet či na kliku ke dveřím chaty. „To jsme ale přestali dělat, protože to bylo dvojsečné. Zloděje to mohlo varovat, že kontroly probíhají, ale také ho to mohlo lákat, protože měl jistotu, že v chatě nikdo zrovna není," podotkl podporučík Radek Řehák z oddělení v Nové Vsi v Horách. Právě on potvrdil, že v posledních dvou letech v Krušných horách na Mostecku nemuseli policisté řešit jediný případ vloupání se do objektu. „Kontrolujeme nejen to, zda nedošlo k vloupání do objektu, ale i k jeho poškození. Vždy s sebou máme policejního psovoda. V případě, že by tu někdo byl, tak pes jej vystopuje," dodal Radek Řehák.

Policejní hlídka při kontrole chatové oblasti na Klínech v Krušných horách. Foto: jip

Policie ČR natočila i spot, v němž všechny tipy na zabezpečení objektu shrnuje:

Mezi základní pravidla zabezpečení rekreačních objektů patří:

- zabezpečte si svůj objekt (zámkový systém, odolné dveře, uzamykatelné okenice)
- věnujte pozornost zejména stavebním otvorům  (okna, dveře, verandy)
- pro vyšší standart ochrany využijte elektronickou ochranu (příp. připojení na PCO)
- objekt mějte správně pojištěný nejen proti krádeži, ale i proti požáru
- nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu
- pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí, poznamenejte si čísla elektrických přístrojů
- cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačních objektech, ale odvezte je do bezpečí
- při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut – případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie
- nebuďte neteční, dnes navštíví zloděj souseda, zítra se to může stát vám
- rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě – uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly

Kontroly probíhají ve všech okresech Ústeckého kraje. Dvě tyto kontroly proběhly minulý týden také na Postoloprtsku a Lounsku, kdy lounští policisté z Oddělení služební kynologie věnovali svou pozornost jak rekreačním objektům, tak přítomným chatařům, kteří svá obydlí dosud neopustili. Dotyčným sdělili důležité rady pro zabezpečení svého majetku. Během celé preventivní akce se svými parťáky zkontrolovali více jak pět desítek objektů a provedenými kontrolami nezjistili žádný narušený objekt, ani pohyb závadových osob.

 

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru