Foto: město Žatec
Most

Žatec – Unikátní projekt Parahrátky, který pořádá Český paralympijský výbor, se v Ústeckém kraji uskutečnil minulý týden na ZŠ Jižní v Žatci. Vyzkoušet si různé parasporty přišly jak děti ze ZŠ Jižní, tak přijely i další děti z Ústeckého kraje.

„Projekt Parahrátky se zaměřuje na nábor budoucích parasportovců. Zaměřujeme se na děti s handicapem. V každém kraji jedeme na některou školu, která má inkluzivní vzdělávání. Uspořádáme v ní akci a pozveme všechny děti v inkluzivním vzdělávání z toho kraje,“ popsal akci Samuel Waage, koordinátor projektů Českého paralympijského výboru.

V Ústeckém kraji byla pro pořádání vybrána právě žatecká škola, protože jinde chyběl buď bezbariérový přístup nebo se objevily třeba termínové potíže. ZŠ Jižní přitom nabídla nejen bezbariérový vstup, ale také dvě tělocvičny a další vybavení.

„Jsem rád, že taková akce probíhá právě u nás. Je to nábor i prezentace parasportů, ne každý handicapovaný ví, že něco takového existuje a může nějaký sport dělat. Jen mne mrzí, že jedna z našich vozíčkářek, která tu má třídu a těšila se na to, tak ze zdravotních důvodů se dnes nemohla zúčastnit. Ale uslyší od spolužáků, jak to probíhalo, oni si to vyzkouší a řeknou, jak je to bavilo,“ komentoval neobvyklou sportovní událost ředitel ZŠ Jižní Martin Hnízdil.

Do Žatce slíbilo dorazit celkem deset handicapovaných dětí z celého Ústeckého kraje. Spolu se žáky ZŠ Jižní si mohly na různých stanovištích vyzkoušet atletiku pro tělesně i zrakově handicapované, goalball, basketbal na vozíku, bocciu, stolní tenis nebo jízdu na handbikovém trenažéru. Na pátých Parahrátkách se poprvé právě v Žatci představily i bojové sporty, například judo pro zrakově handicapované. Vše probíhalo pod dohledem zkušených studentů aplikované tělesné výchovy nebo za asistence samotných paralympioniků, kteří se v létě zúčastní Paralympijských her v Paříži.

„Celá akce funguje i jako osvěta, ale může být i náborem diváků, protože po olympiádě probíhá paralympiáda. Tady se děti setkají s některými paralympioniky, kteří letos pojedou do Paříže, mohou fandit třeba stolním tenistům,“ doplnil Samuel Waage.

Kdo z paralympioniků se zúčastnil Parahrátek v Žatci? Byli to stolní tenisté Petr Svatoš a Filip Nacházel, atletka Anna Muziková, Tomáš Bartík za bojové sporty a Jan Haták hrající bocciu.

 

2302olym2 2a394

2302olym3 11827

2302olym4 6252d

Foto: Tomáš Kassal

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru