Foto: Povodí Ohře
Most

Chomutovsko – Povodí Ohře dokončilo sanaci betonových konstrukcí objektu na vodním díle Zaječice na Chomutovsku. Práce se uskutečnily v rámci probíhající celkové rekonstrukce spodních výpustí.

Pracovníci nyní seřizují jednotlivé části technologie spodních výpustí, které budou následně zabetonovány. Stavbu v hodnotě 4,74 mil. Kč bez DPH provádí společnost Potápěčská stanice, a.s., subdodavatelem pro opravy a nové části technologie je společnost BOS – Radovan Vítámvás spol. s r.o. Na sanaci stávajících betonových konstrukcí použili technologii stříkaného betonu a dilatační spáry vyplnili novým těsněním.

„Nyní jednotlivé části repasované levé spodní výpusti osazujeme za použití přesného, laserového měření, po němž dojde ke zpětnému zabetonování. Stejný postup se zopakuje na pravé výpusti. Následně budou provedeny provozní zkoušky obou výpustí pro ověření funkčních parametrů," uvedla Dana Zikešová, tisková mluvčí Povodí Ohře. 

Stavba zahrnuje sanaci betonových konstrukcí, které vykazovaly degradaci materiálu a řadu dalších poruch. Dále řeší kompletní rekonstrukce technologie spodních výpustí, jejichž stav byl v nevyhovujícím stavu. Provedena byla celková repase hlavního uzávěru o hmotnosti 1 000 kg, který byl demontován pomocí jeřábu, všechny jeho díly prošly údržbou či opravou a poté byl uzávěr opět osazen zpět. Kanálový uzávěr před hlavním šoupětem byl vyměněn za nový, jelikož vykazoval značné poškození. „Tato stavba je specifická svojí koordinační náročností dílčích stavebních fází, včetně reakcí na změny v projektu plynoucí z aktuálních zjištění v průběhu realizace rekonstrukce 50 let starého vodního díla. Vše se daří díky oboustrannému profesionálnímu přístupu. Tímto všem
děkuji za stávající průběh rekonstrukce,“ vysvětluje Ing. Jaroslav Šot, CEO zhotovitelské společnosti Potápěčská stanice, a.s. Provedenou rekonstrukcí výrazně prodloužíme životnost spodních výpustí vodního díla.

„Ukončení stavebních prací předpokládáme v první polovině roku 2024. Stavba probíhá za běžného provozu vodního díla bez významné manipulace s vodou," doplnila Dana Zikešová, tisková mluvčí Povodí Ohře.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru