Ilustrační foto
Most

Ústecký kraj – Včerejšek patřil cumulonimbům neboli bouřkovým oblakům. Podle očekávání především na jihu Bavorska, na severu Rakouska a na většině území České republiky. Že jste žádný blesk neviděli (a tím pádem žádný hrom neslyšeli)?

Není divu, Ústeckému kraji (a ještě kraji Libereckému) se cumulonimby vyhnuly. To nic nemění na tom, že ve střední Evropě bylo detekováno zhruba 100 000 elektrostatických výbojů, z toho přibližně 30 000 v naší (krásné) zemičce. To je slušné číslo, na poměry šestého květnového dne bezesporu. Kromě přívalových dešťů došlo i na kroupy, třebaže jejich velikost nebyla nikterak extrémní.

Zatímco na Moravě a ve Slezsku na některých místech teploty překročily i pětadvacítku, jako třeba ve Strážnici, kde naměřili až 27 °C (rekord z 6. května 2003 odolal, a to 28,9 °C), severozápad Čech byl relativně chladný, což souviselo s velkou oblačností a deštěm. V Doksanech, které patří k nejteplejším místům v celé zemi, se teplota zastavila na 21,3 °C, přičemž v pět hodin klesla k 6,6 °C. Na Chomutovsku se v maximu museli spokojit s 18 °C. A tak dále.

Ačkoli před měsícem padla tropická třicítka (byť za hranicemi Ústeckého kraje), teplo, respektive léto v pravém slova smyslu (tj. 25 °C a více) zůstává v nedohlednu. Teoreticky už vlna veder přijít nemusí, ale je to velmi nepravděpodobné. Ne však nemožné. Navzdory rozmachu umělé inteligence meteorologické modely „nevidí“ dál než na několik dnů dopředu (a kolikrát ani to ne), takže počasí je stále „nečitelné“. A ani sebevětší dávka chemtrails s tím nic neudělá.

Aktuální prognóza numerických modelů:

7. května: Zataženo až oblačno, až do odpoledních hodin s deštěm. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C.

8. května: Až do osmnácti hodin (plus minus) zatažená až oblačná obloha, potom se postupně vyjasní, čili v noci, hlavně v její druhé polovině, bude možné čumět do minulosti neboli na hvězdy. Nejnižší ranní teploty kolem 11 až 7 °C. Nejvyšší odpolední teploty kolem 13 až 17 °C.

9. května: Mezi jedenáctou až šestnáctou hodinou (plus minus) až oblačno, jinak jasno až skoro jasno. Nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C. Nejvyšší odpolední teploty kolem 16 až 20 °C.

Na závěr se zkusme zeptat umělé inteligence, proč nedokáže správně předpovědět počasí na delší dobu dopředu:

Předpovídat počasí je někdy velmi těžké i na druhý den – zejména v případě, kdy je velmi dynamické. A pak jsou období, na jehož počátku jsme právě v těchto dnech, kdy převzala vládu stabilní a výrazná tlaková výše nad střední Evropou.

Výrazná tlaková výše nad střední Evropou? Ty máš fakt dost…

Omlouvám se, pokud to znělo příliš technicky. Mým cílem bylo vysvětlit, proč předpovídání počasí může někdy být obtížné.

Zlaté analogové devadesátky!

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru