Nové hasičské auto pro Želenice. Foto: ČEZ / Ota Schnepp
Most

Želenice – Hasičskou cisternu CAS 30 převzali od svých profesionálních kolegů z ČEZ, mající svou základnu v Elektrárně Prunéřov, v pondělí 27. května dobrovolní hasiči ze Želenic. Zatímco u profesionálů už měla cisterna své odslouženo, SDH Želenice–Liběšice může dobře sloužit ještě dalších deset let, možná i více. Sbor dostal vůz darem od Skupiny ČEZ, která vozový park všech svých profesionálních hasičských jednotek pravidelně obměňuje a tím i neustále modernizuje. 

„Chceme, aby v rámci ČEZ byly zásahy našich profesionálních hasičů co nejefektivnější. Původní vozy proto po určité době nahrazujeme novými a snažíme se je předat dál tam, kde je přivítají s otevřenou náručí. Naši kolegové z řad dobrovolných hasičů totiž dobře vědí, že veškerá naše zásahová vozidla jsou i po řadě let provozu zachovalá, pečlivě udržovaná a po technické stránce způsobilá k dalšímu využití. Sbory dobrovolných hasičů, potažmo obce v nichž působí, tím ušetří nemalé finanční prostředky, neboť vždy se jedná o dar. Zbývá už jen popřát, ať i nadále dobře místní jednotce slouží a má co nejméně výjezdů k mimořádným událostem,“ uvedl Zdeněk Kustl, velitel jednotky Hasičského záchranného sboru ČEZ, a. s., klasická energetika.  

Klíčky od vozu předal starostovi obce a zároveň i veliteli zásahové jednotky SDH Želenice-Liběšice Filipu Kellerovi ředitel Elektrárny Ledvice Miroslav Svoboda: „Vzhledem k zařazení sboru do Požárního poplachového plánu Ústeckého kraje spadá do jeho zásahového perimetru právě i Elektrárna Ledvice. Mají to k nám deset minut. Jsem proto rád, že tento hodnotný dar od nás dostaly právě Želenice. Jsem optimista, a tak věřím, že bude sloužit spíše jako preventivní prostředek připravený vždy k okamžitému ostrému výjezdu, kterých ať je minimum.“ 

Starosta Želenic Filip Keller následně kvitoval, že obec získala pro svůj sbor dobrovolných hasičů další zásahový vůz: „Dobře víme, že hasičská technika energetiků je dobře udržovaná a tudíž ještě dlouho po vyřazení z profesionální činnosti použitelná. Jsme za cisternu pochopitelně velmi rádi, obecní pokladně a sboru to při našem omezeném rozpočtu ušetří nemalé peníze. Pro nás je cisterna na devět kubíků vody opravdu dar z nebes.“ Jako velitel výjezdové jednotky pak připomněl, že mají v průměru 25 ostrých výjezdů ročně, a to nejen k požárům, ale i v rámci technické pomoci. „Jak už bylo řečeno, jsme zařazeni do krajského požárního poplachového plánu a jsme tak součástí IZS. Zasahovali  jsme například i v Hřensku a zrovna nedávno jsme vyjížděli k hořícímu stohu v Měrunicích. Co se týče technické pomoci, dala by se rozdělit na dvě hlavní kategorie – popadané stromy a dopravní nehody. V případě nehod jsme jen letos už třikrát byli na nedaleké silnici první třídy I/13.“

Historie Sboru dobrovolných hasičů v Želenicích se začala psát roku 1870, kdy je ze zápisu v kronice patrné, že byla jedním místním sedlákem zakoupena stříkačka. Hasičský spolek (Freiwilige Feuerwehr Sellnitz) jako takový byl ovšem založen někdy v letech 1895 – 1897 (zdroje se rozcházejí). Prvním velitelem byl místní sedlák Anton Rulf z čp. 38. Prakticky po sto letech, tedy v roce 1995 přestal sbor fungovat, byl absolutně bez členů, vybavení a prostor. Teprve až na začátku roku 2014 tehdejší zastupitelstvo na podnět místních rozhodlo o znovuobnovení sboru a vzniku výjezdové jednotky. Na samotném obnovení sboru se podílelo celé zastupitelstvo i obyvatelé obce.  V současné době má SDH Želenice-Liběšice kolem 50 členů, z toho 14 mužů, kteří tvoří výjezdovou jednotku, a 15 žen. Zbytek jsou děti, tedy hasičský potěr.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru