O nutnosti využít portál Bezpečí rozhoduje operační dozorčí, který je s volajícím v kontaktu. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Další možnost, jak pomoci lidem v terénu, mají mostečtí strážníci. Od března využívají portál Bezpečí, který byl původně vytvořen pro Zdravotnické záchranné služby. Portál Bezpečí dokáže lokalizovat volající a připojit se i přímo do jeho telefonu pro ověření obrazových záběrů. Po ukončení hovoru se sledování polohy i videopřenos ukončí.

Jak portál Bezpečí funguje, popsal Jaroslav Hrvol, ředitel městské policie: „V případě, že se na linku 156 například dovolá člověk, který je z jiného města a není schopný popsat, kde se nachází, nebo se třeba ztratí v lese, musíme ho lokalizovat, abychom mu mohli poskytnout pomoc. Volající obdrží od operačního pracovníka SMS zprávu se speciálním odkazem, který volajícího po otevření lokalizuje, a jeho poloha se nám zobrazí na mapě. Není třeba si do telefonu instalovat žádnou aplikaci, vše funguje pouze prostřednictvím odkazu z SMS zprávy. Volajícímu tak stačí chytrý mobilní telefon s připojením k internetu.“

Strážníci také mohou ve chvíli, kdy volá cizinec, připojit k hovoru chat s automatickým překladem do několika světových jazyků.

O využití této technologie rozhoduje operátor na základě předchozího průběhu telefonické komunikace. V případě potřeby může operační pracovník spustit videohovor a po obdržení povolení ke spuštění kamery ze strany volajícího může vidět situaci přímo na místě události.

Pomocí telefonu po připojení se na portál Bezpečí natočí volající své okolí, aby se mohl operační dozorčí ujistit, že vyšle hlídku na správné konkrétní místo. Foto: Oldřich Hájek

V Mostě strážníci zatím využili portál Bezpečí v jednotkách případů, kdy nebylo možné určení místa události popisem. Například při nálezu uhynulé srny vedle stezky pro běžce na Resslu, při oznámení o nálezu injekční stříkačky nebo při odkládání objemného odpadu u kontejnerů.

„Častější využití portálu Bezpečí předpokládáme v letních měsících, kdy jsou lidé více venku. V Mostě máme rozlehlé volnočasové areály, kde jsme se již setkali s tím, že byl problém lokalizovat volajícího. Díky Olympijskému festivalu bude v Mostě také velké množství návštěvníků z jiných měst, kteří by mohli mít problém popsat, kde se nachází. Proto jsem rád, že jsme na léto zase o něco lépe připraveni,“ uzavřel Jaroslav Hrvol.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru