Technické služby v Mostě rozvezly do ulic stovky hnědých nádob na bioodpad
Nádoba na bioodpad. Foto: město Most
Most

Most - Svoz bioodpadu v Mostě se dočkává výrazného zkvalitnění. Občané města Mostu mohli v předešlých dnech zaznamenat u rodinných domů nové nádoby, které jsou určeny na bioodpad.

Technické služby města Mostu (TsmM) díky dotačnímu titulu v rámci Operačního programu životní prostředí vybavily město Most nádobami na bioodpad. Do současné doby byla tato služba zabezpečována formou pytlového svozu, což se postupem času ukázalo ne jako úplně ideální model, jelikož měl svá negativa ve formě např. neestetických a před domy povalujících se pytlů, které tím, že nebyly odvětrávatelné, tak zapáchaly. Navíc si občané museli pytle kupovat.

Tímto krokem město nejenom že zkvalitňuje tuto službu pro své občany, ale rovněž náležitě plní zákonnou povinnost, která říká, že „obec je povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování složek komunálního odpadu, minimálně nebezpečných odpadů, papíru, plastů, skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů“. Následnou prováděcí vyhláškou pak Ministerstvo životního prostředí ukládá, že: „obec je povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování minimálně pro biologické odpady rostlinného původu, a to minimálně v období od 1. dubna do 31. října kalendářního roku“.

Rozvoz nádob, kterých bylo distribuováno celkem 1600 kusů, probíhal na konci března. Přidělení se provádí ke všem rodinným domům ve městě Most a jeho přilehlým městským částem (Čepirohy, Rudolice, Vtelno, Souš). Pokud občan nebude mít zájem, nádoba umístěna nebude. Současně s nádobou je vhazován do schránky i jednoduchý návod, jak služba bude probíhat. V přiloženém letáčku je vyznačen svozový den a datum prvního svozu.

Nádoba je opatřena samolepkou na níž je graficky znázorněno, co do ní patří a co ne. Je potřeba s ohledem na kontaminaci biodpadu dbát opravdu zodpovědně na to, co do nádob patří a co tam nepatří. Pro informaci tedy do popelnice PATŘÍ: skořápky z vajec, staré pečivo, slupky a zbytky z ovoce a zeleniny, zbytky rostlin, zbytky zeminy, čajové sáčky, kávová sedlina, piliny, odpad ze zahrad (posekaná tráva, nadrcené větve, ovoce, listí) a jiné. Naopak do ní NEPATŘÍ: uhelný popel, olej, plasty, sklo, textil, cigarety, maso, kosti, zbytky jídel, exkrementy od domácích zvířat, sáčky z vysavače, pleny, nebezpečný odpad, uhynulá zvířata, odpad, který není biologicky rozložitelný.

V Mostě budou i velkokapacitní kontejnery na bioodpady

V rámci rozvozu kontejnerů na bioodpady k rodinným domům (nádoby o objemu 240 l), budou některá místa vybavena i kontejnery o objemu 1 100 litrů. Tyto nádoby jsou určeny pro bytová družstva, společenství vlastníků (jako majitelé přilehlých pozemků se starají o trávníky) a na další vytypované lokality jiných typů rodinných domů (např. řadová zástavba). Prostě všude tam, kde by 240 litrové nádoby byly ve velkém počtu a produkce bioodpadu by nenaplnila poskytnutou nádobu. Těchto nádob je 100 kusů a budou, stejně tak jako nádoby o objemu 240 l, kompletně rozvezeny do konce tohoto týden.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru