Vandalové a násilníci pozor: Záznamy z kamer v MHD se ukládají
V nově pořízených vozidlech SOR je umístěno vždy pět kamer, v tramvaji EVO 1 jich je dokonce osm. Ilustrační foto
Most

Most, Litvínov - Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova obdržel svolení od Úřadu pro ochranu osobních dat, může tak ukládat pořízené záběry z kamerového systému, který je instalovaný v některých vozidlech. Svolení je nutné, neboť při ukládání těchto dat dochází ke zpracování osobních údajů.

Dopravní podnik požádal Úřad pro ochranu osobních dat o svolení s ukládáním zejména z důvodu ochrany majetku společnosti, ochranu majetku a zdraví cestujících a zaměstnanců společnosti, dále z důvodu prevence proti vandalismu a v neposlední řadě také jako prevenci bezpečnostních rizik při hromadné dopravě osob.

„Kamery sledující prostor před vozidly pak slouží k ochraně majetku, jejich záznamy pomohou v případě přestupku, dopravní nehody s účastí našeho vozidla či jiné pojistné události,“ řekl ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniel Dunovský.

Zpracovávané osobní údaje jsou například obrazové záznamy fyzické podoby cestujících, na jejich další využití má právo výhradně Policie České republiky při důvodném podezření na spáchání trestného činu nebo přestupku, záznam může být vydán také na vyžádání orgánů činných v trestním řízení. „Kamerové záznamy jsou uchovávány po dobu tří dnů, po této době jsou automaticky přemazány novými daty. V nově pořízených vozidlech SOR je umístěno vždy pět kamer, v tramvaji EVO 1 jich je dokonce osm,“ dodal Dunovský.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru