Repertoár Docela velkého divadla obsahuje řadu pohádek. V nich hraje i Lukáš Masár. Foto: archiv Docela velkého divadla
Lidé

Litvínov – Herecké sklony a touhu předvádět se v sobě nezapře. Desetiletý Lukáš Masár je v divadle jako doma a stejně tak hraní před kamerou mu nedělá problémy. Je to pár týdnů, kdy se na obrazovkách České televize každou neděli v hlavním vysílacím čase vysílal seriál Smysl pro tumor. Litvínovský školák v něm hrál hlavního hrdinu v dětském věku.

Lukáš Masár pochází z herecké rodiny, oba rodiče působí v Docela velkém divadle Litvínov, který jeho babička, herečka Jana Galinová, s dědou, režisérem Jurijem Galinem, v devadesátých letech založili. Na pódiu se tak pohybuje už od batolecího věku, kde si zahrál v pohádce Začarovaný les. Krásnou roli má ve vánočním představení Betlémská hvězda, Louskáčkovi, Třech mušketýrech i Ferdovi mravencovi a Brouku Pytlíkovi. Nejsou to ale jen dětská představení – vidět ho mohli diváci i v představení Bez hvězdy to nepůjde, kde se naposledy v roli hvězdy objevil Daniel Hůlka.

V začarovaném lese si Lukáš zahrál už jako maličký. Foto: archiv Docela velkého divadla

Netrvalo dlouho a vyzkoušel si i natáčení nekonečného seriálu Ulice, v němž hraje drbnu jeho babička Jana Galinová. „Když začínal hrát toho malého, poměrně zlobivého rošťáka, docela mu to vadilo. Raději by byl hodný kluk,“ směje se při vzpomínce jeho matka, herečka Lenka Lavičková. Teď už mu takováto role vůbec potíže nečiní. „Nejlépe se ale hraje znuděný výraz,“ dodává žák 3. třídy a hned ho předvádí – být učitelkou a vidět žáka s tímto výrazem, rovnou začnu pochybovat o svém poslání.

V posledním roce postava, kterou hraje Lukáš v Ulici, dostává stále více prostoru. Zdroj: TV Nova, s. r. o.

Jeho postava v současné době dostává více prostoru, do Prahy dojíždí do ateliérů v Hostivaři čtyřikrát do měsíce.

Díky působení v seriálu už je malý Lukáš Masár v hereckém prostředí docela známý, proto když tvůrci Smyslu pro tumor hledali malého kluka, který vzhledově odpovídá herci hlavní role Filipu Březinovi, logicky pozvali i Lukáše Masára, jeho bohatá kudrnatá kštice tmavých vlasů je nepřehlédnutelná. „Posílali jsme na casting video, kde chtěli, abychom natočili různé výrazy,“ vzpomíná na tehdejší události malý neposeda. Je to ale přece jen už rok a půl zpátky.

Herectví má prostě v krvi. Z andílka dokáže být ve vteřině čertem. Koláž z fotografií z archivu Docela velkého divadla

Filipa Březinu nakonec při natáčení vůbec nepotkal, viděl ho jen na fotkách. Dětští herci totiž své záběry natáčeli zvlášť s pomocnou režisérkou, a to ještě na starou kameru, aby to připomínalo skutečné záběry z dětství. „Nemusel jsem se ani učit žádný text, ale musel jsem trénovat jízdu na terénním kole, chtěli abych jezdil i ve stoje,“ dodává Lukáš. Kvůli záběrům z jízdy na kole dokonce mohl sledovat, jaké to je, když má herec dubléra. Ten jeho však byl o hlavu vyšší, a navíc byl blond. Na scénu, kdy leze chlapec na strom, už jej ale nepotřeboval, to zvládl sám. „V té helmě se rozdíl mezi kluky ztratí, ale pod kšiltovkou fakt ne,“ podotkla Lenka Lavičková.

Oficiální fotografii z natáčení bohužel Lukáš nemá. „Rád bych foto nabídl, ale bohužel z natáčení, kde byl pozván fotograf, nebyl den, kde by se potkali," vysvětli Pavel Král z České televize, který měl pro tento seriál na starosti fotoservis. Reprofoto: Smysl pro tumor, 3. epizoda, zdroj: Česká televize

Lukáš má za sebou taky „líbací scénu“. O tom nechce ale vůbec mluvit, byť šlo jen o dětskou letmou pusu. „My se s tou holčinou vůbec neznali, jí se do toho taky nechtělo,“ podotkl Lukáš.

Kromě Ulice aktuálně nic nenatáčí, v divadle mu rodiče nechávají naprostou volnost, zda chce v daném představení hrát, nebo zrovna ne. Nemá ani vysněnou roli, ale přece jen ví, co by se mu líbilo: „Nejlepší jsou kámoši hlavních hrdinů. Jako má Indiana Jones toho kamaráda, tak to bych byl já. To mě hrozně baví. Takže kdyby někdo hrál Batmana, já budu Robin.“

Role parťáků hlavních hrdinů se mladému herci líbí. V jedné z pohádek je vlastně parťákem Ferdu mravencovi. Foto: archiv Docela velkého divadla

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru