Kristian Reichel strávil jeden rok v Kanadě v juniorské lize a dalších šest let působil ve Winnipegu. Foto: archiv Kristiana Reichela
Lidé

Litvínov – Sedm let v zámoří, 15 odehraných utkání v NHL za kanadský tým Winnipeg Jets s bilancí jednoho gólu a dvou asistencí. Kristian Reichel, který do zámoří odešel jako nedraftovaný hráč do tamní juniorské ligy ohlásil, že je čas posunout se dál. Z nabídek, které přišly, zvolil tříleté angažmá v německém Mannheimu.

„Měl jsem více nabídek, Mannheim vyhrál, protože se mi líbila jejich vize, kterou mi představili. Líbí se mi jejich očekávání, zázemí i jakým způsobem klub funguje,“ vysvětlil zanedlouho šestadvacetiletý centr. Nabídky měl také ze Švédska, jiných týmů z Německa, i Finska. Už v lednu byl zájem z Třince. „Tehdy jsem se ale rozhodl ještě zůstat v Kanadě,“ dodal Kristian Reichel.

Při odchodu do kanadské juniorské soutěže, když mu bylo 19 let, se musel mladý útočník vyrovnat s řadou změn. Z rodinného prostředí, kde měl doma kompletní servis, se ze dne na den musel naučit postarat sám o sebe – vařit, prát atd. I hokej byl jiný. Přímočará hra, kde se na nic příliš nečekalo, ale hlavně se útočilo, byla pravým opakem evropského „vyčkávacího“ hokeje. „Snem každého malého hokejisty je NHL a já jsem tu šanci dostal. Tak jsem si řekl, že to zkusím, že taková příležitost už nemusí přijít. Celého působení v Kanadě si velmi cením. Nebyl jsem draftovaný, musel jsem si cestu vyšlapat sám tvrdou prací a pílí. Cením si i toho, že jsem celých šest let vydržel v jedné organizaci, protože to není úplně běžné. Samozřejmě bych byl rád, kdybych odehrál v NHL víc zápasů, ale asi to tak mělo být a teď je čas na změnu,“ zhodnotil zámořskou misi. 

Kristiana Reichela v zámoří pozlobilo také zdraví. „Poslední roky byly těžké, mám za sebou operaci ramene, několikrát jsem měl zlomeninu chodidla, což přišlo v ten nejhorší čas, tedy když jsem byl zrovna v NHL. Ale tuto sezonu se mi zranění vyhýbala,“ podotkl centr.

Od nepříjemných momentů nicméně rychle přejde k nejhezčím vzpomínkám: „Úplně NEJ byl první zápas v NHL, protože to se vám prostě vryje do paměti – celý život o tom sníte a v tu chvíli na vás vše dolehne. A pak k těm nejhezčím vzpomínkám patří zápas, kdy jsem dal gól v NHL – to vám už nikdo nesebere, máte doma vystavený puk a máte vzpomínku na celý život.“

V červenci Kristian Reichel zamíří k našim západním sousedům. Jméno Reichel není v Německu neznámé. Nadvakrát v týmu Frankfurt Lion působil jeho otec Robert Reichel. Jeho bratr, Martin Reichel, tedy Kristianův strýc hrál po celou aktivní kariéru v německé lize, a dokonce reprezentoval Německo při mezinárodních utkáních – nyní působí jako trenér mládeže v Rosenheimu. Také Kristianův bratranec Lukas Reichel začal svou kariéru v německé lize, v Berlíně, a již několik let hraje v NHL za Chicago Blackhawks. Momentálně jeho schopnosti mohou fanoušci ledního hokeje sledovat při zápasech mistrovství světa, které německý tým odehrává v ostravské aréně. Při zápase Německo-Kazachstán se na výhře svého týmu Lukas Reichel podílel hned dvěma brankami.

Kristian Reichel stihl před odletem na dovolenou vidět naživo jeden zápas v O2 Areně. „Byli jsme s přítelkyní a kamarádem na Švýcarech, tam se to bohužel nepovedlo, ale myslím, že kluci hrají dobře a věřím, že jim to půjde dál,“ podotkl k šampionátu.

V německé lize může být funkcionářům trochu více na očích než na farmě v Manitobě. „Chci se zase herně posunout kousek dál, abych jednou třeba nesledoval český výběr od televize, ale mohl být na ledě s nimi. Myslím si, že když se týmu i hráči daří, je jedno, ve které zemi hraje, protože je prostě vidět,“ uzavřel Kristian Reichel. Reprezentační zkušenosti ale již také má, a to z juniorských let.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru