Rozšíření oblíbené obory ve Mstišově? Plán neusnul. Majitelé popírají necitlivou rekonstrukci zámečku
Lovecký zámeček ve středu 3. února. Foto: Ilona Kaulfuss
Litvínov

Dubí – Plán na rozšíření a zkvalitnění Mstišovské obory neusnul. Podle dubského starosty Petra Pípala jedná vedení města intenzivně s Lesní správou Litvínov, která dotčené pozemky spravuje. „Město i lesní správa mají na realizaci projektu stále velký zájem,“ potvrdil starosta. Jak dodal, v současné době je nutné vyřešit majetkové záležitosti kolem pozemků tak, aby město mohlo do náročného projektu začít investovat.

Současný stav obory označil Pípal už před několika lety za katastrofální. Město proto začalo s Lesy ČR jednat o možnosti spolupráce na projektu revitalizace. Záměrem je oboru rozšířit a vytvořit prostor s kvalitním zázemím pro návštěvníky, s výletními okruhy a novými výběhy pro zvěř. Cesty získají nový povrch, v prostoru se objeví dřevěné relaxační prvky, informační tabule a odpočinková místa. Nová obora by podle starosty mohla dosáhnout rozlohy kolem 20 hektarů.

V souvislosti s tématem zmínil Pípal na nedávném zasedání dubských zastupitelů článek, který vyšel v jednom z deníků a který kritizuje rekonstrukci mstišovského zámečku. Debatu kolem údajně necitlivého přístupu majitelů k opravám vyhořelého objektu vyvolal na sociálních sítích Jiří Kašpar. Ten ve své obsáhlé kritice mimo jiné uvedl: „Lovecký zámeček se stává příkladem diletantství při obnově historických památek. Je s podivem, že to majitelům prochází.“

Starosta s kritikou nesouhlasí. Zdůraznil, že u všech jednání jsou památkáři, kteří schvalují jednotlivé kroky a postupy. Na útoky Jiřího Kašpara zareagoval i Jiří Novák, syn majitelky zámečku. Potvrdil, že jsou veškeré stavební práce prováděné na základě schváleného projektu, závazného rozhodnutí a stavebního povolení. Opravy financuje částečně Ústecký kraj a Ministerstvo kultury. „Finančně pomohli i přátelé, ale ani s pojistkou tyto částky nepokryjí celkovou obnovu. Velkou část kryjeme z vlastních zdrojů,“ dodal Novák.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru