Proč jsou na výsypkách včelíny? I to se dozvěděli vítězové soutěže Pomozte včelkám trefit domů
Adam Brož z vítězné party si prohlíží na slunci skleničku v pondělí stočeného medu. Za ním jsou česna, která s kamarády maloval. Foto: jip
Litvínov

Litvínov – Vzpomenete si na únorovou výstavu Pomozte najít včelkám cestu domů? Výstava byla spojená se soutěží o nejkrásnější česno. Její vítězové si právě dnes užili svou výhru – den na rekultivacích u dolu Vršany.

Soutěž byla určená školám a školkám. Každá přihlášená skupina dostala pět česel – úkolem bylo je pomalovat. „Přihlásilo se 27 soutěžních skupin. Původně měla výherce vybírat odborná porota. S ohledem k tomu, jak krásná všechna česna byla, porota se své funkce vzdala a o vítězích rozhodla svým hlasováním veřejnost," podotkla tisková mluvčí společnosti SEV.EN Eva Maříková. Nazdobená česna se proto vystavila jak v litvínovské, tak v mostecké knihovně, kde o tom, která jsou nejkrásnější, rozhodla veřejnost. Aby bylo hlasování spravedlivé, česna měla svá čísla, nebylo u nich uvedeno, kdo je maloval. „Zapojila se i jedna mateřinka, respektive její paní učitelka, která na česna namalovala nádherného medvídka Pú. Z hlasování byl tento výtvor samozřejmě vyřazen, nicméně zdobí čelní stranu našeho včelína," dodala Eva Maříková. 

včly medvídek Pů

Co to vlastně česna jsou? Jde o dřevěnou část úlu, kudy včely vlétají dovnitř. To už teď bezpečně vědí všechny děti, které se do soutěže zapojily. Vítěznou skupinou se stali žáci 3.A a badatelského kroužku Základní školy Litvínov-Hamr. Při prohlídce včelína si dnes na rekultivovaném území dolu Vršany prohlédly nejen tamní včelín ozdobený pomalovanými česny. Podívali se, jak úl vypadá uvnitř, dozvěděli se, jak mezi sebou bojují čerstvě narozené královny i kolik včelka za život dokáže vyrobit medu. „Protože po ukončení těžby se bude území rekultivovat pokud možno do co nejpodobnější podoby původního stavu, na obnovených územích probíhá například už i zemědělská činnost. Děti jsme svezli traktorem, vzali jsme je na pastvu mezi krávy, na konci jsme si společně opekli vuřty," shrnula celé dopoledne Eva Maříková. S ohledem k tomu, že se celá soutěž týkala včel, dostaly děti také skleničku čerstvě stočeného medu.

Včely kukly

Děti se dozvěděly mnoho zajímavého ze života včel a mohly si vyzkoušet i některé pomůcky včelařů.

včely úl

Úly byly s ohledem na dnešní návštěvu dětí od večera zavřené. Děti si tak mohly úly i prohlédnout. Ihned po prohlídce vypustili včelaři včelky ven.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru