Studenti gymnázia prošli centrem Litvínova, na náměstí Míru vysvětlovali přítomným, jaké dopady budou plánovaná opatření mít na jejich studium. Foto: jip
Litvínov

Litvínov – V Litvínově se oproti sousednímu Mostu sice přímo do stávky zapojilo minimum škol, o to je ale jejich protest hlasitější. Gymnazisté s transparenty vyrazili do ulic, aby lidem mohli vysvětlit, jak vlastně nižší přísun peněz do školství v příštím roce ovlivní jejich studia. Stávkový výbor ZŠ a MŠ Podkrušnohorská v Litvínově (3. ZŠ) se sešel v hotelu na Loučkách, aby připravil dopis ministru školství, v němž taktéž vysvětluje, proč byla stávka nevyhnutelná.

Litvínovští gymnazisté si panely s různými hesly připravovali již na konci minulého týdne. To, že by si užívali nečekaného volna, studenty gymnázia ani nenapadlo. „Nemůžeme si nechat ujít možnost říct nahlas svůj názor. Nejde totiž jen o učitele a další pracovníky školství. Menší přísun peněz do školství ve výsledku nejvíce dopadne na nás jako studenty, protože vše bude mít dopad na kvalitu výuky," vysvětlil za studenty Richard Weps. 

Čeho se studenti konkrétně obávají vysvětlil Michal Fikrt: „Jako malá škola s nižším počtem studentů se nás dopady dotknou, na rozdíl od velkých škol, opravdu dost. Přijdeme o půlené hodiny, kdy se velký důraz klade na nízký počet studentů ve skupině. Hrozí, že se neotevřou všechny semináře, že přijdeme o velký výběr výuky cizích jazyků."

Přestože studenti mohli v ulicích města během dopoledne oslovit spíše menší počet lidí, považují svůj výstup za zásadní. Velmi celou situaci řeší i se svými rodinami. „Diskutujeme, jak by se dalo pomoci, ale jsme malí páni. Tato problematika se musí řešit hlavně prostřednictvím oborů," zhodnotili gymnazisté.

Foto: Lenka Fischerová

Ti mají každý rok na výběr až z padesáti seminářů a aktivit. „Jsme schopni otevřít vždy tak dvacet seminářů, abychom je zvládli pedagogicky odučit, každopádně se vždy snažíme o velmi rozmanitou nabídku. Na některých seminářích je třeba pět, šest studentů, ale jsou to velmi důležité předměty pro jejich následující vysokoškolské studium. Pokud chcete jít studovat medicínu, potřebujete se připravit z biologie, fyziky, chemie či matematiky, proto je pro školu zásadní dát studentům tuto možnost," vysvětlil ředitel gymnázia Jan Novák a dodal, že toto je možné právě díky tomu, že školy dostávaly finance dle tzv. PHmax. „Máme tu semináře psychologie, speciální pedagogiky. Angličtinu učíme na čtyři skupiny, aby byl počet studentů na lektora co nejnižší a tudíž zapojení studentů do konverzace co nejvyšší. Neradi bychom o toto přišli," dodal Jan Novák.

Foto: Lenka Fischerová

Stávkový výbor ZŠ a MŠ Podkrušnohorská Litvínov sepsal prohlášení, které odešle na Ministerstvo školství ČR. V němž vysvětluje, že nebylo možné na ohlášené snížení financování škol reagovat mírnějším způsobem než stávkou. „Bohužel musím zhodnotit, že školství je řízeno opravdu nesystematicky, s ohledem na počet ministrů, kteří se v tomto rezortu střídají neskutečnou rychlostí, to snad ani jinak nejde. I veřejnost musí vnímat, že z ministerstva místo systémových opatření často přicházejí jen návrhy ve formě jakýchsi výkřiků, které zneklidňují jak učitele, tak samotné rodiče. Uvítala bych, kdyby začali například řešit narůstající počet dětí, které trpí po covidových opatřeních a zavírání škol psychickými problémy. Chybí dětští psychiatři, kliničtí psychologové. Místo, aby se pedagog mohl soustředit pouze na výuku, musí suplovat řadu těchto rolí. A v takovéto situaci, kdy se pracovníci školy musí potýkat i s neustále narůstající administrativní zátěží přijde například informace, že se uvažuje o zkrácení školní docházky na 8 let. A nic k tomu, žádné ucelené informace. To vám opravdu na klidu nepřidá," shrnula obsah dopisu ředitelka školy Hana Kašková.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru