Litvínov trvá na likvidaci styrenu podle původního plánu. Zdroj: Ústecký kraj
Litvínov

Litvínov – Město Litvínov důrazně usiluje o své zapojení do správního řízení v kauze nelegálního uložení styrenů na skládce Celio a.s. Tento případ prošel několika soudními instancemi, přičemž poslední rozsudek Nejvyššího správního soudu znamená významný bod ve prospěch města.

Původní řízení vedené Krajským úřadem Ústeckého kraje neumožnilo městu Litvínov vyjádřit se v této věci jako řádný účastník řízení, přestože jeho výsledek může ovlivnit podmínky na katastru města. Tento fakt město vedl k podání odvolání u Ministerstva životního prostředí ČR, které rozhodlo, že Litvínov postavení účastníka nemá. Město toto rozhodnutí ministerstva napadlo u Krajského soudu v Ústí nad Labem, který rozhodl ve prospěch Litvínova a označil rozhodnutí ministerstva jako nepřezkoumatelné. Proti rozsudku krajského soudu podalo Ministerstvo životního prostředí ČR kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Ten nyní potvrdil, že rozhodnutí ministerstva bylo nepřezkoumatelné a má být zrušeno. Nyní se tak věc vrátila do stadia, kdy ministerstvo bude znovu rozhodovat o odvolání města Litvínova.

Podle mluvčího města Petra Lence Litvínov proto dopisem z 8. února 2024 vyzývá ministerstvo, aby respektovalo rozhodnutí soudu, urychleně zrušilo původní rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje a aby městu bylo přiznáno postavení účastníka v řízení o nápravných opatřeních: „Postavení účastníka umožní vedení města prosazovat v souladu s usneseními zastupitelstva co nejrychlejší odstranění nepovolených styrenů a jejich bezpečnou likvidaci mimo katastr města."

Případ, kdy se město domáhá svých práv, trvá už rok. Přesně před rokem jsme o začátku této kauzy psali ZDE.

Město je pevně přesvědčeno, že jeho zapojení do rozhodování je klíčové pro řešení celé situace a pro ochranu životního prostředí a zdraví jeho obyvatel.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru