V části bukových lesů v Krušných horách vyhlásila Rada Ústeckého kraje přírodní rezervaci. Ilustrační foto: Alena Pavlíková
Litvínov

Černice – Další malá část Krušných hor je od začátku května chráněna jako přírodní rezervace. Pod názvem přírodní rezervace Točník – Kapucín ji vyhlásila ve čtvrtek 2. května Rada Ústeckého kraje. Území má rozlohu 260 ha.

Ochrana území je v tomto prostoru vyhlášena nejen s ohledem na komplex majestátních bučin, ale i proto, že se zde vyskytují vzácné druhy obratlovců – hmyz vázaný na přírodní lesy. Konkrétně jde o různé druhy kovaříků – kovařík Ampedus cinnaberinus, kovařík rezavý (Elater ferrugineus), kovařík Ischnodes saguinicollis, kovařík fialový (Limoniscus violaceus) a kovařík Crepidophorus mutilatus. Například dva posledně jmenovaní broučci, kteří žijí v dutinách umírajících stromů, jsou řazeni mezi tzv. pralesní relikty.

Kovařík rezavý. Zdroj: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

V těchto nádherných lesích žije i další vzácný hmyz – páchník hnědý (Osmoderma barnabita), či ptactvo – holub doupňák (Columba oenas), žluna šedá (Picus canus), lejsek malý (Ficedula parva).

Území nové přírodní rezervace, spadající do katastru Černic u Horního Jiřetína  a Mikulovic v Krušných horách, hraničí v délce cca 5 km se smluvně chráněným územím Jezeří (součástí evropsky významné lokality Východní Krušnohoří) a historicky i z hlediska přírodních poměrů s ním tvoří přirozený celek.

Některé stromy v lokalitě patří mezi skutečné pamětníky – z rozlohy území 260 ha porosty starší 200 let zaujímají
celkovou výměru kolem 12 ha. U nejstaršího bukového porostu udává hospodářská kniha věk 297 let.

Co vyhlášení přírodní rezervace znamená pro majitele pozemků, hospodáře i výletníky? Pokud chce někdo uspořádat v této oblasti hromadné sportovní turistické či společenské akce, musí o to nejprve požádat orgán ochrany přírody. Ten taktéž musí povolit lesní těžbu, výsadbu některých typů dřevin, ale i odstraňování odumírajícího a mrtvého dřeva z porostů. O souhlas se musí žádat i při záměru vyznačovat v lokalitě nové lyžařské, cyklistické a pěší turistické trasy.

Bez povolení nesmí správci lesa stavět obory i další myslivecká zařízení včetně posedů. Navržené bližší ochranné podmínky přírodní rezervace ani navržený plán péče nepředpokládají v celé přírodní rezervaci bezzásahovost.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru