Litvínovská městská policie slaví 25 let fungování, připomíná svoji historii i kuriózní případy
Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov - Městská policie Litvínov slaví už čtvrt století svého fungování, připomíná svoji minulost a vznik. Strážníci městské policie už také zažili spoustu kurizních případů, například záchranu figuríny Santa Clause visícího na zábradlí v paneláku v Janově.

První debaty o potřebě vzniku městských policií se datují do let 1990 a 1991. Ve společnosti vzrůstala kriminalita, policie procházela změnami, udržet pořádek bylo obtížné. V té době pomáhala s bezpečností také armáda. Koncem roku 1991 vyhlásilo město Litvínov výběrové řízení na nábor prvních strážníků, ačkoliv nebyla přijata legislativa. Zákon o obecní policii nabyl účinnosti 1.1.1992. Vznik Městské policie potvrdila Obecně závazná vyhláška města Litvínova č.6/1992 ze dne 16.1.1992. Při zakládání městské policie se počítalo až s 90 strážníky. Zpočátku měla ale městská policie 70 strážníků, počet se postupně snižoval až na současných 38. Rok po založení městské policie, v roce 1993 vznikl také služební psinec. Městská policie Litvínov měla tehdy 10 psů a 7 psovodů. První služebna městské policie byla zřízena v objektu budovy školky v Janově.

V současné době v těchto prostorách sídlí Policie ČR. Později městská policie přesídlila do rekonstruované budovy úřadu ve Vodní ulici. V prvních letech existence se Městská policie Litvínov potýkala také s technickým vybavením. První služební vozidlo byla starší Škoda 120, teprve později dostali strážníci darem Škodu Pick Up. Převodem ze zanikajícího Okresního úřadu Most získala Městská policie Litvínov Volhu a Jawu 350. Zpočátku strážníci jezdili také závodní Škodou 130. Prvním velitelem Městské policie Litvínov byl jmenován Pavel John. Následovali Ing. Miroslav Grund, Luděk Šíma, Ivo Konopásek, Mgr. Martin Klika a zastupující Martina Kliku Zdeněk Urban. V současné době slouží u Městské policie Litvínov čtyři strážníci, kteří do služby nastoupili už při jejím založení v roce 1992. Mezi nimi je i současný velitel Zdeněk Urban. Vybavení Městské policie Litvínov se postupně rozšiřovalo. V roce 2000 přibyl městský kamerový systém. Původně měl pouze dva kamerové body, oba na náměstí Míru.

Dnes je v kamerovém systému 40 bodů v Litvínově, Meziboří a Horním Jiřetíně. V roce 2001 převzala Městská policie Litvínov od Technických služeb Litvínov útulek pro opuštěné psy. V Janově provozuje nízkoprahové centrum Jaklík. „V historii Městské policie Litvínov byly nejtěžší první roky po jejím založení. Tehdy jsme řešili nejvážnější události, dokonce se v ulicích Litvínova střílelo. Další náročné období byl rok 2008 a bitva o Janov. Později zavádění nulové tolerance v Janově,“ vzpomíná na nejtěžší okamžiky velitel Zdeněk Urban. Městská policie má ale na kontě také humorné historky.

„Celá republika se bavila, když strážníci spolu s hasiči zachraňovali muže visícího na zábradlí ve vyšších patrech paneláku v Janově. Teprve při plně rozjeté akci jsme zjistili, že je to figura Santa Clause. Jindy strážníci reagovali na signál SOS, který blikal z jednoho okna bytu na Podkrušnohorské ulici. Na zvonění nikdo nereagoval, SOS pokračovalo. Vyrazili dveře a vrhli se na pomoc obyvatelům bytu. Uvnitř spokojeně spala seniorka, která měla rozbitou objímku žárovky v lampičce. Lampička blikala v pravidelném intervalu. Poradit si musí strážníci i s rozličnou faunou. V ulicích města se už procházel velbloud, mravenečník, mýval. Chytali škrtiče i jedovaté exotické pavouky. Vyjížděli ke kozám, které se procházely po střeše domu v Janově. Kuriózní případ byl obrovský škrtič u popelnic, kterého se lekali kolemjdoucí. Teprve strážníci při opatrném odchytu zjistili, že se jedná o sádrovou figuru hada potaženou hadí kůží,“ zavzpomínal ještě nevážně Zdeněk Urban.

Městská policie Litvínov sklízí i rozličná uznání a ocenění. Projekt Městské policie Litvínov bodoval v národním kole soutěže Evropská cena prevence kriminality 2016. S projektem „Nevzdávejte to, senioři!“ získali litvínovští preventisté třetí místo. Letos udělil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček Městské policii Litvínov Záslužnou medaili Ústeckého kraje v oblasti spolupráce se ZZS ÚK, zejména za aktivity v projektu Časné defibrilace. "Všem složkám Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje, které se podílely na společném cvičení v rámci oslav 25. výročí Městské policie Litvínov, a všem dalším organizátorům, děkuji. Akce se mimořádně povedla," poděkoval velitel Zdeněk Urban.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru