Že skončilo jaro a začalo léto? Na teploměrech bylo až -6 °C!
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Na půdě západních a severozápadních Čech v uplynulých dnech padaly teplotní rekordy. Ano, oteplilo se i se ukázalo sluníčko, ale takové teplo přeci nebylo, ne? Vskutku. Přesto je pravdou, že počasí přepisovalo historické tabulky. Akorát ne ve smyslu maximálních, nýbrž minimálních teplot. A spíše než počasí by bylo lepší říci Waltraud.

Waltraud, jak už bylo před časem řečeno, je ženské křestní jméno. Meteorologové z berlínské Svobodné univerzity toto jméno přiřkli tlakové výši, poměrně rozsáhlé, kolem které do České republiky na přelomu meteorologického jara a meteorologického léta proudil chladnější vzduch od severu až severovýchodu. Nebýt tlakové níže ve vyšších vrstvách atmosféry nad jihovýchodní Evropou a následně výškové tlakové níže nad Baltským mořem, tak bychom pravděpodobně na denní obloze neviděli jediný mrak, ať už nízkého (stratocumulus, cumulus) či vysokého (cirrus) patra.

V době mezi západem a východem slunce nicméně jasno bylo. A to nejen v noci na 1. června, ale také v noci na 31. května. A právě poslední květnovou nocí se nyní chvíli zabývejme.

Pondělní nejnižší noční/ranní teploty byly dosti podprůměrné. Např. v Chebu, který ani zdaleka nepatřil k nejchladnějším místům, naměřili 3,0 °C, což k překonání 0,5 °C z roku 1997 nestačilo. Podstatně chladněji než v Chebu bylo v nedalekých Karlových Varech. Tamní profesionální meteorologická stanice naměřila 0,4 °C, což je opravdu málo. Ostatně, odchylka od normálu byla 7 °C. Navzdory tomu odolal záznam z 31. května 1994, a to -0,6 °C. Avšak za zmínku rozhodně stojí to, že ve Varech byla větší kosa než na norském arktickém souostroví Špicberky. A nejen ve Varech, třeba na Ašsku bylo okolo 0 °C.

Někde rtuť teploměru klesla tak nízko, že padl rekord. K tomu došlo mj. na Mostecku – stanice poblíž jezera Most zaznamenala 2,6 °C, takže o osudu 2,8 °C z roku 1994 bylo rozhodnuto. V Žatci, kde meteorologická měření a pozorování probíhají už bezmála 90 let, teploměr ukázal 1,2 °C. Takto chladný 31. květen Žatec ještě nezažil. Dosavadní rekord pocházel z roku 1957 a činil 2,0 °C. Dalším místem, které hlásilo nebývalou kosu, byly Doksany na Litoměřicku. Ty se dočkaly 1,1 °C, takže rekord z roku 1952 byl pokořen o 0,2 °C.

Nebojte, chladných ran už v nadcházejících ránech mnoho nebude. Popravdě žádné. Přesto platí, že první vlna veder letošní sezony na obzoru stále není.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru