PŘEHLEDNĚ: Kde a jak získat certifikát o provedeném testu, prodělání nemoci covid-19 nebo po očkování?
ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Od 1. června jsou vydávány nové certifikáty, které usnadní život jak při rozvolňování, tak při cestování. Tyto nové certifikáty jsou již v souladu s nově přijatými pravidly pro certifikáty v rámci EU. Certifikátů jsou tři druhy.

1. Certifikát o prodělaném onemocnění

Dostupné jsou tedy certifikáty o prodělaném onemocnění v rozsahu 10. až 180. den po prvním pozitivním PCR testu.

2. Certifikát o výsledku negativního testu - existují 2 typy:

  • Certifikát o výsledku antigenního testu
  • Certifikát o výsledku PCR testu

Především u certifikátu o negativním PCR testu může docházet ke zpoždění jeho generování, a to především z důvodu možných časových prodlev při zápisu výsledku testu ze stran laboratoře. Navíc samotné vyhodnocení testu ze strany laboratoře trvá většinou v řádu více hodin.

Pokud tedy na portálu certifikát o provedeném testu nenajdete, doporučuje se obrátit na laboratoř, která váš test vyhodnocovala, s dotazem, zda výsledek řádně odeslala do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN).

3. Certifikát o provedeném očkování - dva typy dle fáze rozočkovanosti:

  • Certifikát po první dávce očkování (vícedávkové schéma)
  • Certifikát po ukončené vakcinaci

Dostupné jsou certifikáty jak po první, tak po druhé dávce. V případě, že jste absolvovali druhou dávku, automaticky je již vidět pouze certifikát po druhé dávce.

Certifikáty si můžete stáhnout zde: https://ocko.uzis.cz/. Stačí uvést rodné číslo a číslo občanského průkazu. Na vaše telefonní číslo vám přijde sms s ověřovacím kódem. Po jeho zadání do příslušné kolonky se zobrazí vaše osobní údaje a můžete si dané certifikáty stáhnout.

Více informací o certifikátech a jejich vydání, například pro dítě či cizince bez občanského průkazu najdete na webu Covid portálu ZDE.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru