Ve Stebně nebylo tornádo. Vyskytl se tam jiný ničivý jev, předpokládají meteorologové
Obec Stebno po bouři. Foto: Oldřich Hájek
Most

Stebno – Škody až za sto milionů korun vznikly minulý čtvrtek v obci Stebno u Kryr po náhlé změně počasí. V obci jsou polámané stromy, zničené střechy i celé stavby. Meteorologové nyní zveřejnili, v důsledku kterého jevu byla vesnice poničena.

Smršť zasáhla obec Stebno ve čtvrtek 24. června přibližně v 16.40 hodin, tedy dříve, než udeřilo tornádo na Moravě. Tornádo to ale v Ústeckém kraji pravděpodobně nebylo. „Na základě šetření v terénu a analýzy dat bylo zjištěno, že se ve Stebně a okolí s největší pravděpodobností nevyskytlo tornádo, ale tzv. downburst,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Downburst je zjednodušeně jev, kdy z bouřkového mraku udeří na zem velmi silná vlna studeného vzduchu, která může dosahovat až dvousetkilometrové rychlosti.

Kompletní zprávu o události zveřejní meteorologové později.

https://www.youtube.com/watch?v=dgKP-IOvu-U

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru