Horská služba bude mít v Krušných horách novou stanici. Umístí ji k nejnavštěvovanějšímu ski areálu
Ilustrační foto, zdroj: FB Horská služba Boží Dar / Klínovec
Most

Krušné hory - Správní a dozorčí rada Horské služby na svém posledním pravidelném jednání schválila záměr vybudování nové stanice Horské služby v Krušných horách.

Náklady jsou odhadovány na zhruba 28 milionů korun. „Z hlediska rozvoje turismu je pro nás bezpečnost hlavní prioritou. Nová stanice Neklid bude stát v blízkosti nejfrekventovanějšího ski areálu, který se navíc bude rozrůstat. Krušné hory se tak stanou ještě bezpečnější,“ řekla po zasedání předsedkyně správní rady HS a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Horská služba má svou hlavní krušnohorskou základnu na Božím Daru. Vybudována byla v 80. letech minulého století. I když prošla několika dílčími rekonstrukcemi, už nesplňuje standardy a požadavky dnešní doby. Nejvíc záchranáře trápí nedostatečné technické zázemí pro uskladnění zásahové techniky a materiálu. Rekonstrukce a rozšíření stávající stanice by bylo finančně velmi nákladné a stavebně komplikované. Nová stanice Horské služby by měla vyrůst v lokalitě Neklid v bezprostřední blízkosti tamního sportovního areálu.

„Myšlenka celého projektu vznikla v roce 2018, nyní začíná dostávat konkrétnější podobu. Lokalita na Neklidu je vhodná díky umístění přímo v hřebenové části Krušných hor, která je celoročně nejnavštěvovanější. Usnadní nám tak výjezdy do karlovarské i ústecké části Krušných hor. Stejně tak budou efektivnější výjezdy k událostem vznikajícím přímo ve sportovním areálu, kterých přibývá v letním i zimním období. Lokalita je strategická i z hlediska předávání zraněných zahraničních turistů kolegům ze sousedního Německa, protože se nachází nedaleko hraničního přechodu Boží Dar. V neposlední řadě by nová stanice měla především v zimním období odlehčit i kapacitně nevyhovující stanici na Klínovci,“ vysvětluje důvod přestěhování stanice náčelník Miroslav Račko.

Vzhledem se bude nová stanice podobat horské boudě a nebude narušovat ráz krajiny. V přízemí objektu jsou navrženy garáže, sklady a šatny pro posádku stanice. V podkroví bude část pro ubytování posádky, denní místnost s dispečinkem, jídelnou a kuchyní a další zázemí pro posádku. V obou podlažích bude kapacitně vyhovující sociální zařízení. Stanici bude trvale užívat posádka v počtu 5-8 osob. Další záchranáři ji budou využívat v období školení a přípravy nových členů.

Celková kapacita šaten je navržena do 30 osob, což je maximální členská základna okrsku Boží Dar. Garážová stání jsou řešená pro 4 větší osobní vozidla a samostatné garáže pro techniku mají plochu dostatečnou pro svozovou techniku i příslušenství. V přízemí objektu bude ošetřovna, která bude provozně spojená s garážemi a příjezdovou cestou k objektu.

„Jsme moc rádi, že správní rada tuto investici schválila, protože skutečně přímo povede k lepší péči o návštěvníky hor v nouzových situacích. Aktuálně je vypracovaná studie a další kroky budou následovat. Pokud budu optimistou, odhaduji, že by stanice mohla být uvedena do provozu někdy v průběhu roku 2024,“ komentoval rozhodnutí správní rady náčelník a ředitel Horské služby René Mašín.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru