Delta mutace v Česku dominuje! Opravdu nám pomáhá očkování? Odpověděl Státní zdravotní ústav
ilustrační foto
Most

ČR - Relativně malý počet pozitivních detekcí viru při současné dominanci varianty delta lze přisoudit i účinnosti vakcinace a také přetrvávající imunitě těch, kteří covid-19 prodělali.

Na základě kombinovaných dat z diskriminační PCR za posledních 14 dnů a celogenomové sekvenace SARS-CoV-2 pozitivních vzorků z července se potvrdila dominance varianty delta na území ČR, a to z 90 procent.

V rámci diskriminační PCR v ČR bylo vyšetřeno v období od 23. 7. do 30. 7. 2021 celkem 2 312 vzorků v 65 laboratořích. Podezření na detekci varianty delta bylo vysloveno u více než 90% vyšetřených vzorků. Na dříve dominantní variantu alfa lze vyslovit podezření pouze u 10 % vzorků.

„Některé laboratoře zapojené do hlášení nezachytily ve sledovaném období ani jediný pozitivní vzorek. Také data, která pravidelně zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví, uvádějí například za posledních 7 dní celkem 11 nově nakažených na sto tisíc obyvatel. Z vývoje lze soudit, že možný nárůst počtu nakažených kvůli variantě delta v České republice prozatím účinně brzdí proočkovanost obyvatel. K zatím stabilní situaci přičtěme i fakt, že v rámci předchozích vln epidemie bylo pozitivně detekováno či onemocnělo více než 15 procent obyvatel, roli jistě hraje i to, že zatím není sezóna respiračních onemocnění,“ uvádí ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

Ze 189 vzorků odebraných a osekvenovaných v červenci 168 náleží k variantě delta, ve dvou vzorcích byla prokázána varianta AY.1 (delta +). Varianta lambda se v ČR ani jinde ve světě neuplatňuje, vyjma Peru, kde její incidence klesá.

„Je stále dobré si připomínat, že šíření viru může bránit každý z nás svým zodpovědným přístupem. Na podzim nás čeká sezóna respiračních onemocnění a proto je i nadále zásadní dodržování všech aktuálně platných hygienických pravidel, nepodcenění kontrolních testů, a pokud to situace vyžaduje i řádné dodržení karantény při návratu z dovolených. Důležité je očkování proti COVID-19, ale nezapomeňme ani na blížící se období očkování proti chřipce,“ připomíná ředitelka SZÚ MUDr. Barbora Macková.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru