Tropy vydrží do čtvrtka, kdy by mohla padnout hranice 35 °C
Ilustrační foto: CC0
Most

Česká republika – Neděle 18. června – první tropický den roku 2023 v České republice. Třicítka padla na dvou stanicích ČHMÚ: Plzeň-Bolevec (30,3 °C) a Plzeň-Mikulka (30,0 °C). Těsně za plzeňskými stanicemi skončila stanice v „našich" Doksanech, a to s 29,7 °C. O rekordní hodnoty se nejednalo. Přesně před dekádou, v úterý 18. června 2013, v západočeské metropoli bylo až 35,8 °C (Bolevec), respektive 35,1 °C (Mikulka), a Doksany hlásily až 34,7 °C, přičemž z pohledu Doksan byl ještě extrémnější loňský 18. červen, protože přinesl až tzv. supertropických 35,6 °C. Poslední den minulého týdne byl nejen tropickým, ale také mrazovým. V horských, hlavně šumavských, mrazových kotlinách totiž mrzlo. Na Rokytské slati teploměr ukázal pomalu -3 °C, Březník, krušnohorské Jelení a Kvilda-Perla vychladly na -1 až -2 °C.

Pondělí 19. června – první tropický den roku 2023 v Ústeckém kraji. Třicítka padla na jedné stanici ČHMÚ a tipujete-li Doksany, máte pravdu. Konkrétně naměřila až 30,5 °C. Ve velkých městech, přesněji řečeno v Chomutově, Mostě, Teplicích a Ústí nad Labem, bylo 28 až 29 °C. To je fakt málo, alespoň v porovnání s loňským 19. červnem. Ten byl mnohem, mnohem drsnější: 33,0 °C v Nové Vsi v Horách, 35,4 °C na Milešovce, 37,0 °C v Děčíně, 37,3 °C v Žatci, 37,8 °C v Ústí nad Labem, 37,9 °C v Teplicích, 38,3 °C v Dobroměřicích, 38,9 °C v Doksanech. A kromě toho i slunečnější, neboť obloha byla v podstatě všude jasná. Což se o pondělní obloze říct nedá.

Jasno nebude ani v nejbližších dnech, teplo však ano:

20. června: Nejvyšší odpolední teploty okolo 26 až 30 °C. Trochu oblačnosti, kolem poledne možná i pár dešťových kapek.

21. června: Nejvyšší odpolední teploty okolo 28 až 32 °C. Trochu oblačnosti, v odpoledních hodinách nepřekvapí bouřky.

22. června: Nejvyšší odpolední teploty okolo 28 až 32 °C. Trochu oblačnosti, večer a v noci (silné) bouřky na studené frontě.

Nejvíce nažhaveným modelem je model ALADIN, poněvadž na čtvrtek předpovídá až 37 °C, a sice v jižních Čechách. Na pomezí Ústeckého a Středočeského kraje nevylučuje dosažení 35 °C. Ostatní modely s takovými teplotami nepočítají. Kdoví, třeba ALADIN nemá úžeh a opravdu kdesi v Jihočeském kraji bude až 37 °C. Spíše však ne. Tak jako tak, tropy vydrží do čtvrtka. A šmitec.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru