Vyrůstá v Mostě nový Ed Sheeran? Tadeáš Jezbera miluje hraní na ulici a vystoupí na Hněvíně
Tadeáše v jeho zpívání velmi podporuje sestra. Byla to právě ona, kdo zařídil vystoupení na Hněvíně. Foto: archiv Tadeáše Jezbery
Most

Most – Od prvních momentů je zřejmé, že šestnáctiletý klučina je povahou velký bavič a když se mu daří posluchače rozesmát a pobavit, oči mu září. Teď se tento písničkář těší na koncert, který plánuje s přáteli na Hněvíně. Ti ho budou doprovázet na cájon a saxofon. Publiku se společně představí v sobotu 2. září od 18 hodin.


Nejsou to ani dva týdny, kdy Tadeáš Jezbera vypustil do světa nový klip k písničce O víc se nestarej, kterou nazpíval s Matoušem Lindou. „Po pár dnech nasbírala více než tisíc zhlédnutí. To je pro nás velice příjemná zpráva,“ hodnotí mladík. Zaměřuje se na folk-pop, logicky tak patří mezi ty, které můžete potkat u táboráku s kytarou. „I tato písnička se k tomuto tématu vztahuje. Napsal jsem ji ve 14 letech a téma je asi blízké lidem mého věku. Je to o tom, jak holky letí na kluky s kytarou. Ale jen na ty pohledný, což my nejsme,“ směje se písničkář.

I tato novinka na Hněvíně zazní stejně jako jeho další autorské písně. Aby si mohli posluchači zazpívat také, chybět nebudou oblíbené covery. „Báječná ženská od Michala Tučného, nebo Veď mě dál cesto má od Pavla Bobka. A protože mám hodně rád první tři alba od Tomáše Kluse, zazní i písnička Do nebe,“ láká posluchače Tadeáš Jezbera.

 

Tadeáš Jezbera 3

 

Koncertů má za sebou jen pár, jeden už ale absolvoval na pozvání i v Praze. „Byl to můj teprve třetí samostatný koncert v životě, hrál jsem u vody v Uhříněvsi a byl jsem neskutečně překvapený, že někteří přítomní mé písničky znali. Sice občas něco streamuji a jsem aktivní na Instagramu, ale musím říct, že mě to hodně překvapilo,“ přiznává skromně šestnáctiletý písničkář.

Po koncertu na Hněvíně plánuje také vydání prvního CD, písničky už má nahrané, natočit chce ještě nějaké klipy. „Křest plánuji v kavárně The Most Café, termín ještě nevím, ale vidím to tak na říjen, určitě dám přes sociální sítě vědět,“ plánuje Jezbera.
Pro někoho možná překvapivě přiznává, že při koncertu trpí trémou. „Mnohem raději mám hraní na ulici, kde jsem tak trochu schovaný v davu a lidé se zastaví, když je písničky zaujmou, než když přijdou vyloženě kvůli mně. Ale tréma naštěstí rychle přejde, jakmile se začnou lidé bavit a rozesměji je, už je to v pohodě,“ podotýká písničkář.

 

Tadeáš Jezbera titulní

Záběr pochází z videoklipu, který natočil Tadeáš Jezbera s kamarádkou v Olomouci: „Mám rád tzv. chodící klipy, kdy zpěvák prochází ulicemi, takže jsme to takto také natočili.“ Foto: archiv Tadeáše Jezbery

 

Na ulici původně vystupoval i jeho velký vzor Ed Sheeran. „Je úžasný, a přestože už je populární po celém světě, pořád je to takový skromný kluk,“ vysvětluje, co mu na této hvězdě imponuje. Společně s kamarády se v létě také vydal na tzv. busking tour, tedy cestu skrze republiku, kdy s kamarády hrál lidem zrovna tam, kde jim to dovolili. „Buskeři jsou pouliční umělci, my jsme z toho nakonec udělali takovou barovou tour. Když jsme někde zastavili, zeptali jsme se na baru, zda tam můžeme zahrát a pokud nám to dovolili, tak jsme zůstali,“ popisuje letní dobrodružství. Původně se muzikanti vydali na cestu plně naloženým vozem. Jenže na dálnici z Prahy do Zlína jim vůz vypověděl službu a od Jihlavy tak putovali vlakem. „Nejeli jsme zrovna na lehko a putovat s tolika věcmi se nám nechtělo. Potřebovali jsme si odlehčit, tak jsme hned snědli veškeré zásoby jídla,“ přidává historku.

 

Tadeáš Jezbera busking

Při hraní na ulici získává Tadeáš nejen nové fanoušky... Foto: archiv Tadeáše Jezbery

 

Podobné sype z rukávu, jak dítě písek z kapes. I proto začal kdysi chodit do dramatického kroužku v mostecké základní umělecké škole, tam ho nasměrovali k učiteli hudby Radkovi Votrubovi. „Obdivuji, co všechno umí, když mi předvádí, jak bych mohl to a to zazpívat. Dřív by mě nenapadlo, jak je třeba při zpěvu důležité umět správně dýchat,“ vypráví.

I ke svým začátkům hry na kytaru vytahuje vtipnou historku: „Říkal jsem si, že přece nebudu hrát jako všichni podle akordů, že si vymyslím svůj styl hry. Asi po čtyřech měsících jsem musel uznat, že se přece jen budu muset akordy naučit. A že budu muset své skladby zkrátit, přece jen má šestiminutová díla zvládali poslouchat lidé, až když byli lehce ovínění a bylo jim jedno, co se hraje.“

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru