Posekat trávu u silnice u odbočky na Horní hrad? To není jen tak. Silničáři nejdřív museli najít vzácné zvíře
Přímé okolí silnice I/13 u řeky Ohře je jedinou lokalitou, kde užovka stromová v Česku žije. Foto: ŘSD
Most

Stráž nad Ohří – Ve Stráži nad Ohří na silnici I/13 včera silničáři provedli seč trávy, během níž chrání největšího a nejvzácnějšího hada v České republice.

 

Úsek podél řeky Ohře je výjimečný tím, že v těsné blízkosti silnice žije kriticky ohrožená užovka stromová. Protože se jedná o její jedinou populaci, která se v Čechách nachází, musíme během sečení užovku stromovou chránit," uvedlo Ředitelství silnic a dálnic. A jak to v terénu probíhá? Před pracovníky s křovinořezy se pohybují členové spolku Zamenis, kteří se na ochranu tohoto hada specializují. Odborníci užovku stromovou před sekací technikou odchytávají a vypustí ji zpět na stejném místě po projetí techniky. Užovka stromová žije v tomto úseků přímo v okolí silnice, kde obývá kamenné zídky a k přechodu silnice opravdu používá staré kamenné propusti. V tomto úseku by vzhledem k provozu neměla šanci přelézt vozovku bez úhony.

 

ochrana hadů

Chráněné plazy v místě seče odchytávají členové spolku Zamezis. Foto: ŘSD

 

ochrana hadů traktor

Po seči jsou hadi vypuštěni do stejného místa, kde byli odchyceni. Foto: ŘSD

 

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru