Hektické léto. Záchranáři hlásí 15 tisíc výjezdů. Přibylo dětských úrazů a tonoucích
Ilustrační foto
Most

Ústecký kraj – Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje hodnotí svou činnost o letošních prázdninových měsících. Červenec a srpen byl pro mnoho lidí časem odpočinku a dovolených. Krajští záchranáři však mnoho prostoru k odpočinku neměli. Zasahovali u více než 15 tisíc pacientů, přičemž zaznamenali vyšší počet dětských úrazů v porovnání s loňskými prázdninami.


„Počet ošetřených pacientů našimi záchranáři byl v letních měsících téměř shodný s loňským rokem. V čem se však letošní prázdniny lišily, byl nárůst úrazů u dětí a nezletilých,“ uvedl Petr Bureš, ředitel krajské záchranky.

Krajští záchranáři ošetřili o letošní prázdniny 15 338 pacientů, tedy o pět set méně než minulý rok. Na Zdravotnickém operačním středisku přijali operátoři hovor na tísňovou linku v průměru každé tři a půl minuty. Za červenec a srpen se jednalo o 25 811 volání na tísňovou linku 155. Dopravní nehody zaměstnaly záchranáře v 632 případech, což je o 71 nehod více než v loňském létě. Do traumacentra bylo transportováno 132 pacientů se závažným úrazem, jedná se o sedm pacientů méně než minulé prázdniny.

 

statistika zásahů zdravotníků

Porovnání činnosti ZZS ÚK v měsících červenec a srpen 2022 a 2023. *Počet pacientů směřovaných do specializovaného centra.

V porovnání s loňskými prázdninami záchranáři častěji zasahovali u pacientů v důsledku tonutí, a to u dvanácti případů. Loni to bylo 5 pacientů. Naši záchranáři dále ošetřili a následně transportovali do specializovaných center 113 pacientů s akutním infarktem srdečního svalu a 189 pacientů s cévní mozkovou příhodou. Podobný počet pacientů ošetřili také o loňských prázdninách. Resuscitace byla potřebná u 74 pacientů, což je zcela shodný počet s předchozím rokem.

Letečtí záchranáři zasahovali u 157 pacientů.

drown 3690715 1280

Záchranáři zasahovali v létě u 12 případů tonutí. Ilustrační foto

 

Významný nárůst zaznamenali naši záchranáři v oblasti úrazů dětí a nezletilých. V porovnání s letními měsíci loňského roku došlo k navýšení dětských úrazů o 129 případů. Jednalo se o úrazy spojené s rekreačními sporty, ale také alkoholem. V několika případech byly příčinou úrazu popáleniny.

Záchranáři dále upozorňují na začátek školního roku, který obvykle bývá rizikový v souvislosti s cestami dětí do škol a jejich nepozorností či nepozorností řidičů.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru