Tohle jste ve škole asi nezažili: studenti ohledávali mrtvolu
Ilustrační foto: PČR
Most

Most – V červnu letošního roku v ranních hodinách oznámila 65letá žena z Mostu na tísňovou linku 158 tragickou událost. Přišla domů po noční směně a našla svého manžela sedět mrtvého v křesle. Ten měl střelné poranění hlavy. Žena si ihned všimla na zemi ležící pistole, o které věděla, že patří jejímu muži.

Na místo se dostavila hlídka Policie České republiky a záchranná služba. Lékař konstatoval smrt muže v důsledku střelného poranění hlavy neslučitelného se životem. Oznamovatelka policistům uvedla, že naposledy viděla manžela před odchodem na noční směnu, kdy jako velký fanoušek ledního hokeje sledoval v televizi probíhající utkání. I přestože jsou oba v seniorském věku, řešili spolu vztahové problémy a mluvili i o rozvodu. Zesnulý začal ve větší míře popíjet alkohol, ale žádné signály, že by si chtěl ublížit, žena nezaznamenala. Policisté uzavřeli místo činu páskou a ohledáním nalezli na podlaze menší krevní skvrnu. Zjistili, že poškozený byl opravdu vlastníkem legálně držené střelné zbraně. Šetřením v domě nezjistili žádné informace. Nikdo ze sousedů neslyšel žádný výstřel. Všichni sledovali hokejové utkání o postup českých hokejistů do finále mistrovství světa a v domě bylo v důsledku hlasitého fandění poměrně hlučno. Od oznamovatelky bylo zjištěno, že manžel po skončení zápasu telefonoval dceři, se kterou probíral zklamání nad prohrou českého týmu.

To není realita. Tak znělo zadání fiktivní modelové situace, kterou měli v rámci odborné praxe vyřešit a zpracovat studenti Střední školy technické v Mostě. Zadaný úkol měl navázat, v rámci spolupráce této školy a mosteckých policistů, na osnovy výuky. Žáci v prostorách školy plnili zadání, konkrétně ohledání místa činu ve skupinách. Po zpracování a odevzdání smyšleného úkolu vše vyhodnotili zástupci z řad policie i školy.

 

ohledání mrtvoly do textu

Foto: PČR

 

„Studenti se mohli reálně vžít do role policistů. Skupiny měly deset členů a skládaly se z vyšetřovatelů, operativců a kriminalistických techniků. Samotné ohledání místa činu probíhalo v prostorách, které má k tomu škola určené a skvěle vybavené. Pro maximální realitu byla použita figurína, barvou byly vyznačeny krevní skvrny a žáci mohli zajistit i další věcné stopy, například maketu zbraně," podotknul policejní mluvčí Václav Krieger. Tuto středu byly výsledky vyhodnoceny a lze konstatovat, že všichni účastnici přistoupili k zadání velmi zodpovědně. Tři nejlepší týmy, možná budoucích kolegů, získaly od policie věcné dary.

Na samotném začátku tohoto týdne se i studenti Střední školy diplomacie a veřejné správy mohli vžít do role policistů. V Českém Jiřetíně na chatě Barbora jim mostečtí kriminalisté přiblížili své poslání. Žáci 3. ročníku si mohli sami vyzkoušet práci na místě činu. Pod dohledem zkušeného týmu kriminalistických techniků si zkusili policejní činnosti, jako jsou například zajištění otisků prstů i dalších druhů stop. Vyšetřovatelé pak se studenty probrali postup při konkrétním, ale smyšleném případu.

Spolupráce policie s těmito školami je pro žáky velmi přínosná a navazuje na jejich osnovy výuky. Posluchači se tak přímo mohou seznámit s jednotlivými činnostmi policie. Ty jsou pro ně velmi zajímavé a zábavné. Aktivity jsou přínosné i pro samotnou Policii České republiky, protože možná právě z řad těchto studentů vzejde elitní kriminalista.

 

ohledání mrtvoly 1

Foto: PČR

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru