Ústecká nemocnice otevřela nové oddělení. Věnuje se paliativní péči. Foto: Krajská zdravotní
Most

Ústecký kraj – Oddělení paliativní medicíny zahájilo provoz v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Zachovat kvalitu života pacienta, respektovat a chránit jeho důstojnost, léčit příznaky spojené s nevyléčitelnou nemocí a snažit se vytvořit podmínky pro to, aby mohl tuto fázi svého života pacient prožít ve vlídném prostředí a společnosti své rodiny a přátel. Takové jsou hlavní cíle paliativní péče.

A právě pacientům vyžadujícím takou péči slouží Oddělení paliativní medicíny, které od 2. října 2023 funguje v Krajské zdravotní, a. s. – Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, o. z., pod vedením primářky MUDr. Jany Dušánkové.

„Specializovaná paliativní péče je v ústecké Masarykově nemocnici zajištěna od května 2013, kdy zahájila činnost paliativní ambulance pod hlavičkou onkologického oddělení. V září 2014 následovalo zahájení činnosti Mobilního hospice a od června 2019 zahájení činnosti konziliárního týmu paliativní medicíny. V říjnu 2019 pak bylo otevřeno šest paliativních lůžek pod Onkologickým oddělením Masarykovy nemocnice. Vznik samostatného lůžkového oddělení je dalším logickým krokem. Děkuji paní primářce Dušánkové za práci, kterou v ústecké nemocnici již léta vykonává, a přeji hodně štěstí při té, která ji ještě čeká,“ uvedl ředitel Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem MUDr. Aleš Chodacki.

 

 

Lůžka paliativní péče jsou určena pacientům s nevyléčitelným onemocněním v pokročilém stadiu, jejichž zdravotní a psychosociální situace vyžaduje intenzivní podporu specializovaného multidisciplinárního týmu a přesahuje možnosti ambulantní péče. 

„Oddělení se nachází ve 3. nadzemním podlaží budovy T. K dispozici je osm lůžek na čtyřech dvoulůžkových pokojích. Lůžka jsou určena pro dospělé pacienty s onkologickou i neonkologickou diagnózou v terminálním stádiu onemocnění. Jedná se o lůžka určená k akutnímu přijetí destabilizovaných paliativních pacientů. Jejich hospitalizace slouží k nastavení symptomové léčby, komunikaci s pacientem a rodinou ohledně plánu další péče, eventuálně vyčkání pacienta do termínu překladu do lůžkového hospice nebo jiného domluveného zařízení, či předání pacienta do péče rodiny v domácím prostředí za podpory mobilního hospice,“ vysvětlila primářka MUDr. Jana Dušánková.

Přijetí pacientů na Oddělení paliativní péče probíhá cestou Emergency, překladem z jiných oddělení ve spolupráci s konziliárním týmem paliativní péče, z domácího prostředí po domluvě s rodinou či praktickým lékařem, nebo přímo od zdravotnické záchranné služby.

„Vzhledem k tomu, že v Ústeckém kraji jsou dostupné dva lůžkové hospice, není cílem paliativního oddělení v Masarykově nemocnici poskytovat dlouhodobou hospicovou péči,“ dodala primářka Dušánková.

 

Primářka Jana Dušánková (vpravo) a vrchní sestra Lucie Rejzková. Foto: Krajská zdravotní

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru