Foto: Policie ČR
Most

Ústecký, Karlovarský kraj – Ve středu 17. října krátce po poledni zastavili policisté ve spolupráci s kolegy z Libereckého kraje, na silnici I/9 v Jiřetíně pod Jedlovou-Lesné, dodávku s 18 migranty.

Řidiče jsme na místě zadrželi a se zajištěnými migranty budou provedeny potřebné úkony," uvádí Policie ČR na sociálních sítích. Je to již několikátý případ za poslední dny, kdy takto policisté překazili převaděčům snahu dostat migranty do Německa.

Úspěšní jsou i policisté v Karlovarském kraji. Přes Karlovarský kraj vede hlavní tah komunikace D6, který pokračuje rovněž do Německa.

Namátkové kontroly zaměřené na nelegální migraci provádějí během celého roku policisté zejména z odboru cizinecké policie, z obvodních oddělení, ale také i z dopravních inspektorátů nebo i policisté ze služební kynologie.

Do akcí policisté nasazují i speciálně vybavené vozidlo tzv. Schengenbus, které je vybavené na odhalování padělaných dokladů či listin nebo tzv. Hearbeat detektor, díky němuž se dá zjistit, zda se v nákladním prostoru vozidla neukrývá osoba. Po připojení diod na návěs prostřednictvím detektoru snímá srdeční tep na základě tlukotu srdce.

Pravidelně probíhají také společné hlídky českých a německých policistů, které se uskutečňují v rámci běžného výkonu služby poblíž všech 13 bývalých silničních hraničních přechodů, ale také ve vnitrozemí. Policisté kontrolují i tzv. zelenou hranici, která v Karlovarském kraji činí dlouhých 240 km.

„Během dopravně bezpečnostních akcí, ale i namátkových kontrol, se policisté věnují kontrolám osob a vozidel osobních či nákladních, odhalováním padělaných a pozměněných cestovních dokladů, ale také pátráním po hledaných nebo pohřešovaných osobách, převozem omamných a psychotropních látek i dodržování dopravních předpisů podle zákona o provozu pozemních komunikacích. Výjimkou nejsou ani kontroly osob ve vlakových spojích," uvedla policejní mluvčí Kateřina Pešková.

„Na konci září došlo v souvislosti s aktuální migrační krizí k zintenzivnění těchto namátkových kontrol. V uplynulém týdnu se policisté věnovali namátkovým kontrolám nelegální migrace v rámci společných hlídek s kolegy z Německa například poblíž hraničního přechodu Potůčky – Johanngeorgenstadt, Boží Dar – Oberwiesenthal, Kraslice – Klingenthal nebo Pomezí nad Ohří – Shirnding či na stanovišti u Transmotelu u dálnice D6. Během těchto kontrol policisté zkontrolovali několik stovek osob či vozidel a nezjistili žádný případ převozu migrantů přes naše území," informovala mluvčí.

Tyto kontroly budou v Karlovarském kraji i nadále pokračovat.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru