Ilustrační foto: CC0
Most

Jirkov – Další případ okradeného, jehož podvedli falešní bankéři, řeší policisté na Chomutovsku. Dvaačtyřicetiletý muž z Jirkova díky tomu, že uvěřil báchorkám podvodníků, kteří jej oslovili po telefonu, přišel během dvou hodin o bezmála 350 tisíc korun.

„Nejprve mu v odpoledních hodinách telefonoval údajný pracovník České národní banky a oslovil ho křestním jménem. Sdělil mu, že jeho bankovní účet byl napaden hackery. Aby to spolu mohli vyřešit, měl si stáhnout do mobilu aplikaci pro vzdálený přístup, což tedy udělal. V průběhu hovoru mu přišla SMS zpráva, v níž bylo napsáno, že mluví s důvěryhodným pracovníkem ČNB," popsala případ policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Tento „pracovník“ mu poté nadiktoval číslo účtu, na které má poslat bez pár korun téměř celý zůstatek svého účtu. Ten přesahoval 40 tisíc. Ze svého internetového bankovnictví, do něhož se během hovoru přihlásil, tuto částku na požadované číslo účtu zaslal. Následně mu volající muž předal svého „kolegu“. Ten mu řekl, že se věnuje virům a jeho účet byl několika viry napaden. Za jejich odstranění se platí a je nutné, aby si proto vzal úvěr ve výši 300 tisíc, který měl předschválený. Z těchto peněz se pak provedou platby za odstranění zmíněných virů a celá zaslaná suma mu bude následně vrácena. Jeho bankovní účet bude odvirován a navíc mu za to bude připsána odměna od ČNB ve výši 28 tisíc korun.

Muž si tedy podle instrukcí volajícího, který všechny jeho kroky v internetovém bankovnictví díky vzdálenému přístupu sledoval, zažádal o úvěr. Ten mu byl obratem schválen a připsán na účet. Pak na základě pokynu poslal na další dvě čísla účtů několik plateb v různých částkách, celkem se jednalo o zmíněných 300 tisíc, které si krátce předtím půjčil od své banky. Poté mu volající řekl, že všechny viry byly odstraněny a za půl hodiny mu znovu zavolá, kdy v tomto čase také obdrží odměnu od ČNB. „Nikdo mu však již nezavolal a žádné peníze mu nepřišly. Když večer telefonoval do své banky, tak zjistil, že jeho účet napaden nebyl a jednalo se o podvod," dodala mluvčí.

Díky obratné manipulaci ze strany podvodníků a své neopatrnosti přišel dotyčný o veškeré peníze na účtu a ještě se zadlužil.

Policisté opakovaně před podobnými podvody varují a radí občanům, aby nereagovali na telefonní hovory, SMS zprávy či e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. „V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte," doporučuje Miroslava Glogovská.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru