Ilustrační foto: CC0
Most

ČR – Listopad je i letos měsícem, který upozorňuje na důležitost mužského zdraví, mimo jiné také na problém rakoviny prostaty, která je nejčastějším nádorem vyskytujícím se u mužů. V České republice jím každoročně onemocní okolo 7 900 z nich. 

Karcinom mužských pohlavních orgánů je onemocnění zákeřné tím, že ve většině případů přichází bez zjevných symptomů a nebolí. Problém tedy může zůstat po dlouhou dobu neodhalen a tím pádem neřešen. Nejúčinnější léčba je přitom ta, která přichází včas. V tomto případě může k odhalení nemoci pomoct samovyšetření pacienta a také jeho důsledná účast na preventivních prohlídkách. Na vhodnou prevenci cílí už tradiční listopadová kampaň zvaná Movember.

Riziko rakoviny prostaty stoupá po 50. roce věku, zvyšuje jej také její výskyt v rodině, vysoký příjem živočišných tuků a červeného masa, obezita a kouření. Projevuje se krví v moči nebo ejakulátu, otoky dolních končetin, a zejména potížemi při močení. Může se jednat o obtíže při zahajování močení, slabý a přerušovaný proud, pocit nedokonalého vyprázdnění a časté nutkání na močení. Prostata se totiž nachází v malé pánvi hned pod močovým měchýřem a objímá močovou trubici. Má velikost vlašského ořechu, při problémech může být ale veliká i jako pomeranč. 

„Rakovina prostaty ale bývá dlouhou dobu bez příznaků. V momentě, kdy se již rozšíří, se projevuje stejně, jako když je prostata zvětšená nezhoubně. Proto je naprosto klíčová prevence. Muži by měli jednou za dva roky absolvovat preventivní prohlídku u praktického lékaře a po 50. roce věku také preventivní vyšetření u urologa,” vysvětluje MUDr. Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono, která se prevenci onkologických onemocnění věnuje již desátým rokem. 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru