Do cvičení se zapojily krajské složky záchranného systému. Foto: PČR
Most

Most – Ve středu dopoledne se rozezněl telefon operačního důstojníka na tísňové lince 158. Vystrašený hlas na druhém konci oznámil, že v jedné z budov mostecké Střední školy technické se střílí, žáci jsou v nebezpečí a někteří z nich jsou mrtví.

K místu se okamžitě začaly sjíždět plně ozbrojené policejní hlídky. Naštěstí se jednalo o plánové cvičení složek integrovaného záchranného systému, což operační důstojník věděl.

Úkol zasahujících policistů zní jasně. Lokalizovat jednoho či více pachatelů, kteří svojí střelbou ohrožují všechny přítomné, omezit jejich aktivní odpor a hlavně je zadržet. Jednou z priorit pro ozbrojené hochy je také zachránit studenty i personál školy. Všechny je nutno řízeně evakuovat z budovy a předat do péče záchranářů.

„Cvičení se musí co nejvíce přibližovat realitě, která by mohla nastat, přičemž doufám, že nikdy k tomu nedojde. Ale připraveni být musíme. Na místě budou policisté tzv. zákrokového týmu, pro dnešní cvičení nazvaný Atack team. Jedná se o tým speciální školený na zákroky tohoto typu. Právě oni přijíždí jako podpora policistů, kteří na místě již zasahují," vysvětlil před začátkem cvičení velitel krajské speciální pořádkové jednotky Ústí nad Labem Stanislav Krajčovič. Na místě zásahu logicky jako první jsou místní policisté, proto tomu tak musí být i při nácviku. 

Na rozdíl od běžných policejních hlídek tato speciální jednotka disponuje dlouhými zbraněmi. „Speciální jednotka podstupuje podstatně náročnější výcvik. Brzy po příjezdu musí podpořit již zasahující kolegy, v případě potřeby převzít vedoucí roli při zákroku, nebo spolupracovat s dalšími speciálními jednotkami jako je URNA, atd.," vysvětlil velitel Krajčovič.

Cvičení se uskutečnilo za plného provozu školy, přičemž studenti, jejich rodiče i pedagogicky sbor o akci předem věděl. „Nikdo nechce riskovat, že by nastala panika, došlo ke zranění či poškození majetku. Proto předem proběhla instruktáž všech stran. Na místě dojde k simulaci střelby včetně velkého počtu pohybujících se osob," podotkl krajský velitel.

Z důvodu autentičnosti měl útočník poměrně "volnou ruku" při simulaci útoku. „Scénář je daný tak 50 na 50 %, je určen základní rámec. Policisté musí prohlédnout podstatnou část budovy, musí reagovat na vzdálený hluk ze střelby, abychom mohli zkoumat, jak rychle dokážou reagovat. Jsou vedeni k tomu, aby šli za zvukem střelby a nerozptylovali se například přítomností zraněných osob. Jejich úkolem je vymezit bezpečné území, kam smějí ostatní záchranné složky. A právě ony se postarají o zraněné," popsal velitel, jak musí zásah fungovat. Specialisté mají v co nejkratším čase zajistit útočníka, tak aby nemohl již nikomu ublížit.

Cvičení se zúčastnilo 35 policistů z Územního odboru Most a šestičlenné družstvo krajské speciální pořádkové jednotky. 

 

 

Foto: PČR

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru