Ilustrační foto: CC0
Most

ČR – Podle informací od držitelů licence, distributorů a Státního ústavu pro kontrolu léčiv je léčiv pro děti a dorost v oblasti antibiotik, léků na horečku a kašel či dalších léčiv dostatek. Penicilinové suspenze jsou do České republiky průběžně zaváženy, byť se navzdory zlepšení vyskytují lokální nedostupnosti. Plošně dostupné jsou penicilinové tablety použitelné pro děti a dorost.

Ve čtvrtek 9. listopadu proběhlo další pravidelné jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčiv za účasti zástupců Ministerstva zdravotnictví, velkodistributorů léčiv, Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse a předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP Aleny Šebkové.

Každý pacient v České republice dostane účinnou antibiotickou léčbu a do České republiky budou i během listopadu a prosince zaváženy další dodávky antibiotik a dalších léčiv v dostatečném množství. Během následujícího týdne rovněž dorazí mimořádná dodávka léků s účinnou látkou doxycyklin, kterému vláda stanovila mimořádnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Nerovnoměrná nedostupnost se vyskytuje i u léčivého přípravku pamycon, jehož dodávky budou dle informací od držitele licence obnoveny na začátku prosince.

„Začíná sezóna respiračních onemocnění, během které u dětí roste spotřeba nejen antibiotik, ale i léků na horečku, kašel a další příznaky nachlazení, jejichž výdej není vázán na recept. Situace z konce loňského roku by se tak neměla opakovat a díky mimořádným dodávkám a intenzivním jednáním s držiteli licence i distributory očekáváme léčiv dostatek,” řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Komunikaci a pozitivní zprávy od výrobců léčiv a držitelů licence potvrdila i ředitelka SÚKLu Kateřina Podrazilová. „Na pravidelné bázi komunikujeme s dodavateli léčiv na český trh a v tuto chvíli nemáme informaci o tom, že by hrozil výpadek či byl hlášen výpadek, který by způsobil plošnou nedostupnost v kterékoli skupině léčiv se zvýšenou spotřebou během sezóny respiračních onemocnění.“ 

Zvýšenou návštěvnost dětských pacientů ve své ordinaci potvrdila i praktická lékařka pro děti a dorost Alena Šebková. „V tuto chvíli je situace relativně uspokojivá. Dílčí nedostatky léků pociťujeme především v sirupových formám penicilinu. Situace je ale jistě lepší než ve srovnatelném období loňského roku. Další vývoj v tuto chvíli ale nelze předvídat.“

 „Lékárníci jsou u léčiv, jejichž výdej není vázán na recept, ochotni poradit pacientům s výběrem vhodného léčiva a nastavení optimální léčby příznaků. Těchto léků je nyní dostatek a jsme tak připraveni pokrýt potřeby našich pacientů. U léčiv na předpis jsme rovněž ve většině případů dobře zásobeni, nicméně v případě lokální nedostupnosti je lékárník schopen kontaktovat lékaře a dohodnout s ním jeho záměnu,“ doplnil lékárník a zástupce vedoucího lékárny Institutu klinické a experimentální medicíny Stanislav Gregor.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru