Stávku nejvíce pocítí rodiče nejmenších školáků. Ty větší nechají s klidným svědomím doma samotné. Ilustrační foto
Most

Mostecko – Většina základních škol v Mostě vstoupí v pondělí do stávky, oproti sousednímu Litvínovu je to zásadní rozdíl. Tam rozhodné ano stávce vyslovila zatím jen jedna škola. Další pedagogové, ale i rodiče dětí školou povinných s napětím čekají na výsledky dnešního jednání ministra školství a odborů. Podle toho, jak jednání dopadne, se totiž i některé ostatní školy a školky rozhodnou, zda se v pondělí připojí k protestu. Hlavně rodiče malých dětí tak budou zatím v nejistotě čekat, zda musí na pondělí shánět hlídání pro své děti, případně si vzít v práci dovolenou.

Školní zařízení chtějí stávkou upozornit, že v důsledku plánovaného snížení financování škol bude ohrožena kvalita výuky. Snížení rozpočtu pro školství dopadne logicky na žáky, učitele, ale i další pracovníky, kteří jsou s provozem škol spojeni – školníky, kuchařky, asistenty pedagoga či družinářky. V posledních letech se dbalo na to, aby se děti učily v menších skupinách, velmi se osvědčila tandemová výuka. Pokud ale školy o peníze přijdou, opět se bude muset přistoupit k výuce ve třídách v maximálním počtu, kde není individuální přístup k žákům možný.

V Mostě se do stávky nezapojí 4. ZŠ a na 1. ZŠ nebude v provozu jídelna, výuka nicméně proběhne. Ostatní školy, do nichž chodí 4 576 žáků a dalších 160 dětí do přípravných tříd, se ke stávce připojí. „V mateřských školách jde o 1 568 dětí, nicméně ještě čekáme na rozhodnutí 1. mateřské školy. Ostatní mateřinky, tedy 2., 3. a 4. MŠ se připojí," uvedla tisková mluvčí města Mostu Klára Vydrová.

V Litvínově se v pondělí neotevře hamerská základní škola. Ředitelka Radka Jirkovská už rozeslala rodičům e-maily a vyjádření s odůvodněním zveřejnila i na webu. Neotevře se jídelna, ani družina. „Manžel zjišťoval, zda nezajistí škola aspoň nějakým způsobem hlídání dětí, ale bylo nám řečeno, že v tu chvíli by stávka zcela ztrácela smysl. Vezmu si tak home-office, což mi naštěstí zaměstnavatel umožní. Je to jen jeden den, to se dá zvládnout. V porovnání s obdobím, kdy byly školy zavřené kvůli koronaviru, to pro nás nic není," uvedla maminka jednoho z hamerských prvňáčků.

Na výsledky jednání čeká také ředitelka základní školy v Podkrušnohorské ulici (dříve 3. ZŠ) Hana Kašková. „Rozhodneme se podle výsledků jednání, ale jsme připraveni se připojit. Ve středu budou mít rodiče jistotu," potvrdila Kašková. Podle vedoucí odboru sociálních věcí a školství Veroniky Knoblochové se ještě rozhoduje základní škola v Janově. „Ostatní školy se připojí ke stávce souhlasným vyjádřením, nicméně v pondělí budou normálně fungovat," vysvětlila Veronika Knoblochová.

Ta také upřesnila informaci, zda musí školy zajistit dozor nejmenším školákům: „V případě stávky mají školy právo svůj provoz zcela uzavřít bez náhrady. Samozřejmě peníze za oběd dětem ze záloh odečtou. Možnost stávkovat je zaručené právo ze zákona. Školy tedy nemůžou být popotahované za to, že nezajistí dětem hlídání." Rodiče nemohou ani uplatnit nárok za ušlou mzdu.

Někteří rodiče těch školáků, kterým se uzavřou školy, to budou řešit formou home-office, jiní si vezmou sickday, pokud takovou možnost mají. Další využijí babičky a dědečky. Někteří ale takovou možnost nemají a budou to řešit formou dovolené, případně i neplaceným volnem.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru