Ilustrační foto: CC0
Most

Chomutov – Chomutovští kriminalisté dostali za mříže muže, který měl bezmála 80letého seniora připravit o peníze a další věci v hodnotě téměř 1,5 milionu korun. Okradený Chomutovan se na policii obrátil, když zjistil, že mu doma chybí trezor. V něm měl uschovanou finanční hotovost ve výši 1,3 milionu korun, několik tisíc euro, zlato a další věci. 

Podle informací zjištěných policisty se neznámý pachatel na čin připravoval. V panelovém domě, kde senior bydlí, byl totiž pár dní předem na „obhlídce“ v doprovodu dalšího, zatím neznámého muže. Oba byli oblečeni tak, aby vypadali jako policisté, za které se také vydávali. Pod smyšlenou záminkou se na důchodce vyptávali sousedů. O pár dní později se do paneláku vrátil pouze jeden z nich, opět v přestrojení za policistu. „Tentokrát se pomocí vymyšleného důvodu vetřel přímo do bytu seniora, jehož přesvědčil, že je policistou. Poté s ním diskutoval a v průběhu návštěvy využil jeho nepozornosti, sebral trezor se zmíněnými věcmi a urychleně byt opustil," popsala událost policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Kriminalisté provedli rozsáhlé šetření, přičemž případ prověřovali i v rámci tzv. „legendy senior“, tedy ve spojitosti s možnou sériovou trestnou činností páchanou právě na seniorech. „Zajištěním a vyhodnocením množství stop a operativní činností se jim podařilo získat poznatky, které směřovaly k osobě podezřelého, 44letého muže," podotkla mluvčí. Po vyhodnocení všech informací, které nasvědčovaly, že skutku se pravděpodobně dopustil právě tento recidivista, si vyžádali od státního zástupce souhlas s jeho zadržením. Dotyčného se jim podařilo následně vypátrat a zadržet v Praze, kde také provedli domovní prohlídku v jeho obydlí a získali tak další důkazy. Nedaleko místa krádeže se policistům podařilo nalézt i odcizený trezor, samozřejmě již vypáčený a prázdný.

Vyšetřovatel zadrženého muže, který byl před rokem propuštěn z vězení, obvinil ze spáchání zločinu krádeže a přečinů porušování domovní svobody a přisvojení pravomoci úřadu. Poté podal podnět k jeho vzetí do vazby, s nímž se ztotožnil jak státní zástupce, tak soud. „Obviněný tedy na verdikt bude čekat za mřížemi, kde by mohl s ohledem na výši způsobené škody strávit v případě odsouzení až osm let," uzavřela mluvčí Glogovská.

V souvislosti s tímto případem policisté znovu varují zejména seniory, ale i další občany, aby nikdy do bytu nepouštěly cizí osoby, ať už jim tvrdí cokoli. Pokud si nejste jistí, s kým máte tu čest, do bytu ho v žádném případě nepouštějte a zavolejte na linku 158.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru