Takto se probouzejí do sněhové nadílky obyvatelé Meziboří. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko – Teplomilové jsou zralí na antidepresiva, zato zimomilové jsou nepochybně v rauši. Krušné hory se chlubí i třiceticentimetrovou sněhovou pokrývkou, ale se sněhem se lze setkat i v polohách pod 400 m n. m. Velkou zásluhu na tom má Oliver, jak tuto tlakovou níži nazvali Němci.

Oliverovo srážkové pásmo, poměrně rozsáhlé a postupující pomalu, překročilo hranici mezi Saskem a Ústeckým krajem už v pondělních brzkých večerních hodinách a bylo jasné, že nejen krušnohorským sněhomilům udělá nemalou radost. Vzhledem k teplotní nadprůměrnosti září a vlastně i října (a článkům o stále katastrofálnějším přehřátí Země), kdo by to čekal, že zima dorazí už teď?

A bude ještě zimněji, přinejmenším co se teplot týče. Jak to? Vše spěje ke kontinentálnímu severovýchodnímu proudění. V létě zahřeje (suchý kontinentální vzduch se snadno a rychle prohřeje), v zimě naopak zchladí, někdy fakt pořádně. Viz únor 2012. Taková kosa jako v únoru 2012 v dohledné přítomnosti nebude, nicméně je jisté, že i v Chomutově, Mostě, Teplicích a i jinde dojde na první ledový den (možná dny) sezóny 2023/24. Ledovým dnem je myšlen den s maximální teplotou -0,1 °C a nižší, jak určitě víte.

28. listopadu: Nejvyšší odpolední teploty okolo -4 až 0 °C (nejnižší ranní kolem 1 až -3 °C).

29. listopadu: Nejvyšší odpolední teploty okolo -6 až -2 °C (nejnižší ranní kolem -3 až -7 °C).

30. listopadu: Nejvyšší odpolední teploty okolo -5 až -1 °C (nejnižší ranní kolem -2 až -6 °C).

Hm, fakt zimička. A co sněženíčko sněžení, to taky?

28. listopadu: Taky, hlavně mezi půlnocí a ránem. Ale i potom, byť už ně tolik a s pauzami.

29. listopadu: Nic nebude. Respektive: Pozdě večer možná na horách. Možná. A když, tak je trošku.

30. listopadu: Nic nebude. Respektive: Jih Česka postihne chumelenda, teoreticky by pár sněhových vloček mohlo zavítat i k nám. Teoreticky.

Bohužel, žádná sněhová apokalypsa, která by nám zabránila se dostat do práce/školy, se konat nebude. Na to je prakticky jen jeden recept, a sice hluboká tlaková níže přicházející od jihu. A ideálně, aby byla pomalá jak šnek, aby to sypalo, sypalo, sypalo... Hele, co kdyby v Chomutově, Mostě, Teplicích apod. napadlo např. půl metru sněhu? Anebo rovnou metr? Jen si to představte...

„Hej, ty, umělá inteligence, vymysli nějakej vtip na téma sněhová apokalypsa."

„Tady je jeden vtip na téma sněhová apokalypsa: Jak se jmenuje film, ve kterém se lidé snaží přežít v zasněženém městě? Možné odpovědi: Sněhová koule. Sněhulák. Sněhová země."

„To je podle tebe vtip, jo?"

„Ano, to je podle mě vtip. Vtip je krátký humorný příběh nebo slovní hříčka..."

Jeden by řekl, vzhledem k rozmachu umělé inteligence, že je před námi suchá, doslova vyprahlá budoucnost.

„Já bych všechny ty internety a počítače a umělý inteligence zakázala!" prohlásila v devadesátkách konzervativní cestovatelka v čase, kterou oslovil novinář v Praze.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru