Ilustrační foto: Ilona Kaulfuss
Most

Teplice – Teplice, sousední město, které se může pyšnit označením lázeňské. O toto výsadní označení chce město pečovat, protože láká klienty z Česka i ciziny. Jenže i Teplice bojují například s problémem bezdomovectví. Co jej podle politiků přiživuje?

Statut lázeňského města mají Teplice ještě z 60. let minulého století. Tepličtí zastupitelé proto schválili na konci listopadu statut nový, který přináší řadu regulací a zohledňuje jednotlivé faktory v souladu s požadavky na moderní lázeňská města. Podle primátora Jiřího Štábla se nový dokument dotkne kupříkladu velikosti zeleně ve městě, zaměřený je na počet lázeňských lůžek nebo na kroky ke zklidnění dopravy v centru města.

Zastupitel František Podroužek zmínil, že lázeňské město by mělo být především o pořádku a kultuře bytí. V této souvislosti označil za palčivý problém bezdomovectví. Za zvyšováním počtu lidí bez domova ve městě je podle Podroužka i skutečnost, že v Teplicích je jediná záchytná stanice pro celý kraj. „Záchytné stanice by se měly rozprostřít do více nemocnic, aby se ti lidé nesoustřeďovali jenom tady.“ Náměstka primátora a poslance senátu Hynka Hanzy se zeptal, zda problém probral v senátu, jak před časem slíbil.

„Co se týká pořádku ve městě, máme nový systém pro úklid,“ reagoval Hanza. Přiznal, že ani on nesouhlasí s tím, aby v Teplicích byla jediná záchytná stanice pro celý kraj. Měly by být minimálně tři. „Co se týče bezdomovectví, to se nedá zakázat, je to právo člověka. Většina těch lidí je na ulici, protože chce. A magistrát je připravený podat každému pomocnou ruku, aby mohl svůj život změnit.“

Ilustrační foto: Ilona Kaulfuss

Jak Hanza podotkl, praxe je taková, že když do teplické záchytné stanice přivezou někoho bez domova, je velmi malá pravděpodobnost, že by se vrátil tam, odkud přišel. Náměstek primátora znovu zdůraznil, že není proti záchytné stanici ve městě, ale je proti tomu, aby byla jediná pro celý kraj. Primátor Jiří Štábl zareagoval: „Mám informaci, že by měly být kapacity pro vybudování záchytných stanic ještě ve dvou dalších městech v kraji.“

Jiří Štábl dodal, že město zadalo zpracování koncepce bezdomovectví. Materiál má přinést informace o počtu bezdomovců na území města, ale také třeba o tom, zda do Teplic přišli přes záchytnou stanici. Z informací, které koncepce poskytne, bude město vycházet při stanovení strategie řešení problémů s lidmi bez domova.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru